Poznajte rozdiel medzi chrípkou a prechladnutím. Nasaďte správne zbrane!

Pre mnohých ľudí je náročné rozlíšiť chrípku od iných respiračných infekcií a viacerí si ju mýlia so silným prechladnutím, preto podceňujú liečbu i návštevu lekára.

10.10.2019 09:00
chrípka, choroba, Foto:
Chrípka a prechladnutie sa navzájom líšie, pri oboch však platí, že treba zostať doma a neroznášať vírusy ďalej.
debata

Domnievajú sa, že im postačí samoliečba bez odborného dohľadu. Avšak zatiaľ čo prechladnutie nevzniká náhle z plného zdravia a nie je sprevádzané vysokou teplotou, bolesťami kĺbov a svalov, chrípka sa vyznačuje všetkými týmito príznakmi.

Prejavy chrípky:

  • častý je suchý a dráždivý kašeľ
  • často sa objavuje zimnica a triaška
  • sprevádza ju zvyčajne teplota, okolo 39 stupňov a viac
  • po 48 hodinách sa môže prejaviť nádcha a bolesť hrdla.

Ako ju liečiť?

Chrípka je vírusové ochorenie, preto sa nelieči antibiotikami. Napriek tomu by ste však mali navštíviť lekára a riadiť sa jeho pokynmi. Klinický stav ochorenia sa totiž bez liečby pod dohľadom odborníka môže skomplikovať. Samotná liečba zvyčajne spočíva v zmierňovaní príznakov podávaním liekov na zníženie telesnej teploty, proti kašľu, bolesti hlavy, proti zápalu dýchacích ciest. Treba si dopriať veľa spánku a teplého čaju. Je nutné počas chrípky zostať doma, aby vaša znížená imunita nebola vystavená rizikám a zároveň, aby ste ochorenie neroznášali ďalej.

Mnohí ľudia s kašľom, bolesťami hrdla a často aj so zvýšenou teplotou či horúčkou sa pohybujú po vonku, v obchodoch, cestujú v dopravných prostriedkoch, chodia do práce či školy a navštevujú rôzne spoločenské podujatia. Škodia tým nielen okoliu v podobe rizika ohrozenia zdravia, ale aj sebe. Chorobu je potrebné vyležať doma na lôžku.

Prejavy prechladnutia

  • medzi úvodné príznaky patrí nádcha (typická vodnatým sekrétom), kýchanie, slziace oči
  • objaviť sa môže aj pocit podráždeného hrdla, bolesť hrdla či kašeľ
  • niekedy sa môže objaviť zvýšená teplota, maximálne do 38 stupňov

Ako ho liečiť?

Aj tu platí, že je dobré zostať doma a nešíriť vírusovú nákazu. Dôležitý je pokoj na lôžku, hydratácia, používať môžete rozličné spreje na uľahčenie dýchania a zastavenie nádchy. Vhodné sú aj spreje na hrdlo, ak je podráždené dusivým kašľom. Ak príznaky po pár dňoch nepoľavujú, je dobré navštíviť lekára. Zbystrite, ak teplota začne stúpať, cítite bolesť na hrudníku alebo triašku, dýchanie je dlhodobo sťažené. Inak je však liečba prechladnutia možná bez návštevy lekára. Niektorí ľudia zvyknú žiadať od lekára antibiotickú liečbu, aj pre zamieňanie si prechladnutia či chrípky s angínou. V prípade nekomplikovaného prechladnutia sú však antibiotiká zbytočné.

Základný rozdiel?
Zatiaľ čo z prechladnutia sa dá uzdraviť aj po niekoľkých dňoch, pri chrípke k úplnému uzdraveniu obyčajne dôjde do dvoch až štyroch týždňov od prvých príznakov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #liečba #chrípka #prechladnutie #rozdiel

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...