Môže si tehotná žena dopriať kúsok slaniny?

Americkí vedci sa nechali počuť, že gravidné dámy si môžu pochutnávať aj na slanej údenej pochúťke. Toto je dôvod, prečo dokáže slanina prospievať bábätku.

07.10.2019 09:00
tehotenstvo, materstvo, bruško Foto:
Strava tehotnej matky bohatá na cholín môže zmeniť takzvané epigenetické spínače
debata

Na pamäť aj IQ

Spomínaná mäsová pochúťka a aj vajíčka obsahujú vyššie množstvo látky zvanej cholín, inak tiež označovanej ako vitamín B8. Uvedená mikroživina je základom látky zvanej acetylcholín, ktorá je nevyhnutná pre neurotransmitery, teda prenášače informácii medzi jednotlivými nervovými bunkami. Ako tvrdia vedci z univerzity v Severnej Karolíne, cholín hrá rozhodujúcu úlohu pri správnom vývoji mozgu plodu, a to najmä jeho pamäti a inteligencie. „Štúdia vykonaná na myšiach naznačuje, že strava tehotnej matky bohatá najmä na cholín môže zmeniť takzvané epigenetické spínače, ktoré riadia vývoj mozgu dieťaťa,“ uviedol šéf výskumu Steven Zeisel.

Slanina nemusí byť škodlivé jedlo

Vedci vykonali výskum na skupine gravidných myší, ktoré rozdelili do dvoch skupín. Počkali si pritom na časový okamih, kedy sa u plodu vyvinie hipokampus, teda časť mozgu zodpovednú za pamäť. Prvej skupine bola podávaná strava bez cholínu, za to u druhej boli dávky tejto látky v množstve približne niekoľkých miligramov. Výskumná vzorka, ktorá bola ochudobnená o vitamín B8 vykazovala pomalšie zmeny pri tvorbe nových nervových buniek oproti skupine s podávaným cholínom. Podľa spomínaných odborníkov sa uvedeným výskumom podarilo zmeniť pohľad na to, ktoré potraviny sú zdravé alebo nezdravé pre tehotné ženy. Niektoré z nich, pričom k nim patria slanina aj vajíčka, preto nemožno vzhľadom na spomínaný výskum označovať automaticky za škodlivé.

Keď nám chýba dôležitý vitamín

Nedostatok vitamínu B8 má za následok poškodenie nervového systému. Odborníci tiež varujú, že strava, ktorá je ochudobnená o spomínanú látku môže vyvolať poruchy pamäti, ale aj degeneratívne poruchy mozgu vrátane Alzheimerovej choroby. Medzi typické signály nízkeho množstva cholínu v ľudskom organizme patria u dospelých ľudí symptómy súvisiace so svalovou slabosťou, bolesťami hlavy, zabúdaním a sústredením. V prípade porúch nálady môžeme pociťovať je nervozitu, zhoršenú schopnosť sústredenia, zabúdanie a bolesti hlavy. Pri nadmernom používaní tohto typu „béčka“ vznikajú silné svalové bolesti, nechutenstvo, ale aj zapáchajúci pot. Vitamín B8 by sa nemal podávať ľuďom, ktorí trpia na depresiu alebo iné psychiatrické ochorenia.

Pomôže pri strese aj detoxikácii

Vitamín B8 sa odporúča užívať pri dlhodobom strese a psychickej záťaži náročnej na pamäť, kedy sa jeho potreba zvyšuje až na dvojnásobok. Cholín sa podpisuje pod správne fungovanie pečene, nervov a metabolizmu. Pomáha pri udržiavaní štruktúry bunkových membrán, obmedzuje tvorbu zápalov a je vynikajúcim pomocníkom pri detoxikácii ľudského tela. Najviac spomínanej mikroživiny sa nachádza vo vaječných žĺtkoch, vnútornostiach, sóji, obilných klíčkoch, listovej zelenine, arašidoch i kvasniciach. Jedno celé vajce obsahuje až 394 mg cholínu, sto gramov šunky 800 mg a pšeničné klíčky až 2820 mg cholínu na 110 gramov potraviny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #IQ #pamäť #vitamíny #stres #detoxikácia #slanina #cholín #výživa detí

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...