Ako sa zhadzuje 5 kíl s vojenskou diétou?

Zázraky na počkanie sľubuje stravovací plán s netradičným názvom, ktorý s armádou nemá nič spoločné. Teda možno prísnu disciplínu i pevné nervy.

27.09.2019 17:00
chudosť, štíhlosť, extrémne chudnutie Foto:
Pri vojenskej diéte dochádza k strate 4,5 kg na hmotnosti v priebehu siedmich dní.
debata (4)

„On“ a „off“ princíp

Spomínaný diétny režim je rozložený do každého dňa v týždni. Prvé tri dni sú takzvané „on“, čo znamená, že sa chudne na plný plyn. Zvyšné štyri dni sú založené na odpočinku, teda takzvanom „off“. Kombinácia potravín je pritom nastavená tak, aby došlo k čo najrýchlejšiemu spaľovaniu kalórií a dramatickému zrýchľovaniu metabolizmu. Prvý deň sa konzumuje jedlo s energetickou hodnotou do 1400 kilokalórií. V ostatných dňoch sa dramaticky znižuje, a to druhý deň na 1200 kcal a tretí sa uberie ešte ďalších sto kalórií. To, že je na túto diétu potrebné poriadne zaťať zuby nie je prekvapením. Odporúčaný denný energetický príjem sa totiž bežne pohybuje na úrovni 2000 – 2500 kcal.

Toto nemá nič so zdravým chudnutím

Po troch dňoch striktnej stravy sa prepína do polohy „off“, kedy dochádza k uvoľňovaniu stravovacieho plánu. I keď sa môže zdať, že po 72 hodinách si môžeme dopriať čokoľvek, opak je pravdou. Kalorický príjem sa totiž navyšuje iba o nepatrných sto kcal. Tento cyklus sa opakuje niekoľko týždňov až do dosiahnutia požadovaných výsledkov. Vojenská diéta je údajne tak prísna, že v niektorých prípadoch dochádza k strate 4,5 kg na hmotnosti v priebehu siedmich dní. Ak vezmeme do úvahy fakt, že zdravé chudnutie je okolo 0,5 kg za týždeň, vojenský stravovací plán preto patrí ku skutočným extrémom v stravovaní a vyžaduje si pevné „nátury“.

Kde sa podela varená strava?

Pre lepšiu predstavivosť vyberáme ukážku prvého dňa vojenskej diéty. Raňajky pozostávajú z polovice grapefruitu, jedného kúska toastu, dvoch polievkových lyžíc arašidového masla a šálky kávy s kofeínom alebo čaj, samozrejme, bez cukru. Desiata nie je na programe dňa a ďalší blok tvorí až obed. Hoci sa môže zdať, že aspoň na obed si môžeme dopriať kvalitnú dávku varenej stravy, opak je pravdou. Na obed sa konzumuje polovica konzervy tuniaka, jeden kúsok toastu a zase šálka kávy alebo čaj s citrónom. Večera je z pohľadu množstva stravy o čosi „výdatnejšia“. Počas nej si môžeme pochutnať na mäse, i keď len v dávke 10 dekagramov. Posledné jedlo dňa sa dopĺňa o šálku zelenej fazule, polovicu banánu, jedno malé jablko. Počas druhého dňa sa do stravy pridáva vajce, tvaroh, brokolica, mrkva a na tretí deň aj sušienky a syr čedar.

Dajte si pozor na podvýživu

Vojenská diéta v podstate nepatrí k prevratných spôsobom stravovania. Vedci jedným dychom upozorňujú, že vyskúšať ju nemusí byť na škodu, ale stravovať sa takto pravidelne môže priniesť celý rad zdravotných problémov vrátane podvýživy. Naštartovanie metabolizmu počas tohto spôsobu chudnutia má byť zabezpečené nielen striedaním troch zapnutých a štyroch vypnutých dní, ale aj popíjaním kávy či čaju s obsahom kofeínu. O kofeíne, ktorý patrí k prírodným alkaloidom, je známe, že zrýchľuje látkovú premenu a odbúrava nadbytočné tuky.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #metabolizmus #spaľovanie kalórií #vojenská diéta

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...