Zastavilo sa u vás chudnutie na bode mrazu?

Ak napriek cvičeniu a zmene stravy nevidíte výsledky v rýchlej strate tukových vankúšikov na bruchu, stehnách či zadku, zbystrite pozornosť. V niektorých prípadoch dokážu totiž aj nenápadné potraviny zruinovať snahu po štíhlej línii. Dôvodom je vysoký obsah cukru.

24.09.2019 17:00
ovocie, cukor, diabetik, žena Foto:
Dávajte si pozor na skrytý cukor v potravinách.
debata

Skrytý cukor, rýchle priberanie

Zhadzovanie nadbytočných kilogramov tuku nie je vždy jednoduchou záležitosťou. Obmedzovanie sa v konzumácii koláčov, zákuskov, sladkostí, zemiakových hranoliek a lupienkov, ba aj vysmážaných jedál pomáha redukovať nadbytočnú hmotnosť. Existujú však maličkosti v stravovacích plánoch, ktoré dokážu jedlám s nízkym kalorickým profilom pridať poriadnu dávku energie. A nemusíte o tom ani tušiť. Väčšina pochutín, omáčok, ale aj jogurtov či ďalších jedál totiž obsahuje viac cukru, než od nich skutočne očakávate. Prijímanie nadbytočného množstva cukru zvyšuje celkový energetický príjem. „Chudnúca rovnica“, že výdaj musí byť vyšší než príjem kalórií sa v tomto prípade míňa účinkom.

Koľko cukru môžu muži a ženy?

Americká asociácia srdcových chorôb sa nechala počuť, že pri chudnutí je potrebné obmedziť príjem cukrov na úroveň maximálne 36 gramov denne u mužov a len 24 gramov u nežnejšej polovičky ľudstva. Tieto hodnoty sa považujú za primerané, a to nielen z dôvodu znižovania hmotnosti, ale aj ako prevencia v boji proti cukrovke 2. typu, obezite a srdcovocievnym ochoreniam. Do spomínaného množstva cukru sa však počíta iba takzvaný biely cukor, teda ten, ktorý máme doma v cukorničke. Ostatné, a to najmä komplexné sacharidy, ktoré sa nachádzajú v celozrnných výrobkoch, cestovinách či hnedej ryži majú na ľudský organizmus úplne iný účinok. Nakoľko sa do krvi uvoľňujú postupne, nespôsobujú zbytočne rýchle vyplavovanie hormónu inzulínu do krvného riečiska. Hoci sa môže zdať, že dávka 24 či 36 gramov je príliš nízka, nie je to celkom pravda. Kávová lyžička má 4 gramy cukru, to znamená, že dámy si môžu dopriať denne šesť a muži deväť lyžičiek cukru.

Kečup a omáčky

Zdanlivo zdravotne neškodná potravina sa „chváli“ vysokým obsahom rafinovaného cukru a dokáže pri pravidelnej konzumácii pokaziť to, čo sa len dá. Zmes roztlačených paradajok je totiž v tomto druhu potraviny doplnená o cukor, ktorý zmienenú pochutinu nielen osladzuje, ale aj konzervuje. Polievková lyžica kečupu má jednu čajovú lyžičku, čiže 4 gramy cukru. Pri šiestich dávkach kečupu, si vyčerpáte povolenú dennú hranicu sladkého prášku. Podobne sú na tom aj rôzne ochutené omáčky. Typickou je BBQ omáčka. Dve polievkové lyžice omáčky, ktorá sa s obľubou využíva na grilovanie obsahuje až 14 gramov cukru. Odborníci varujú, že v niektorých prípadoch môže cukor tvoriť až 40 % obsahu celého balenia BBQ omáčky. Namiesto kečupu sa odporúča používať pasírované paradajky alebo pretlak a spomínanú omáčku je vhodné zameniť za podomácky pripravené marinády.

Dresing do šalátu a jogurt

O tom, že zeleninový šalát je číslom jeden spomedzi zdravých pokrmov niet pochýb. Jeho výživovú a minimálnu kalorickú hodnotu však dokáže rýchlo prekaziť pridanie dresingu. Niektoré z nich sú skutočnou energetickou bombou a zeleninovú pochúťku vedia obohatiť pri dvoch polievkových lyžiciach dresingu o 4 g cukru. Pozornosť je vhodné venovať aj konzervačných látkam a stabilizátorom, ktoré sa pridávajú do tohto ochucovadla. K „zradným“ jedlám patrí nesporne aj jogurt. Nie však kvalitný, ale ten so zníženým obsahom tuku. Ak sa totiž z tejto potraviny odstráni tuk a stane sa takzvaným „light“ jedlom, zostane v ňom minimum bielkovín, cukor a voda. Cukor sa navyše do tohto druhu produktu pridáva s tým cieľom, aby nahradil krémovú chuť jogurtu. Približne 250 gramov nízkotučného jogurtu môže v niektorých prípadoch obsahovať až 12 čajových lyžičiek cukru, čo je viac ako denný limit konzumácie rafinovaného cukru u mužov i žien.

Instantné kaše a „energeťáky“

Zdravé raňajky áno, ochutené instantné kaše nie. Okrem kvalitnej obilniny v sebe totiž obsahujú pridaný cukor, ktorý sa môže v jednom balení prehupnúť až za hranicu 14 gramov. Skutočne zdravými raňajkami je príprava domácej ovsenej kaše z neochutených ovsených vločiek, do ktorých sa pridá mlieko alebo voda, trochu lesného ovocia a med na dochutenie. Zatiaľ čo ráno potrebujeme energiu na celý deň, neskôr popoludní si niekedy pomáhame „dobíjať baterky“ energetickým nápojom. Okrem kofeínu a niektorých druhov aminokyselín však telu dodáva na jednu dávku až 14 gramov cukru. Pokiaľ intenzívne nešportujete alebo nebeháte niekoľko kilometrov denne, prijímanie takéhoto množstva energie je zbytočné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #priberanie #jogurt #kečup #dresing #energetický nápoj #skrytý cukor #vysmážané jedlo #instantná kaša

+ Humor nech vás neopúšťa a to za každých okolností.
V práci všetko zvládnete ľavou zadnou, nemáte sa čoho...

+ Odložte všetky monitory a nechajte dnes svoje oči do sýtosti oddýchnuť.
Príležitosť na zlepšenie finančnej...