Mýty a fakty o cukre, vode či aspiríne

Používanie aspirínu každý deň, vymieňanie hnedého cukru za rafinovaný či zákaz jedla pred spaním. Vedci sa snažia vyvrátiť nepravdy o tom, čo nášmu zdraviu alebo spôsobu života „skutočne“ prospieva.

22.09.2019 15:00
cukor, vanilka Foto:
Hnedý aj biely cukor majú ten istý potenciál poškodiť ľudské zdravie.
debata

Biely alebo hnedý cukor? Odpoveď na túto otázku sa zdala byť posledné desaťročia jednoznačná. Biely rafinovaný cukor sa často nahrádzal jeho hnedým variantom v presvedčení, že ľudskému telu prinesie menej kalórii a viac výživných látok. Rozdiel medzi obidvomi cukrami spočíva v tom, že zatiaľ čo biely prechádza celou fázou rafinácie, o hnedom to tak úplne neplatí. V poslednom menovanom zostávajú niektoré druhy minerálnych látok, a to najčastejšie vápnika a draslíka. Ich obsah je však minimálny a konzumovať hnedý cukor nie je z tohto dôvodu správnou voľbou. Doktor Elroy Vojdni, MD, zakladateľ spoločnosti Regenera Medical v Los Angeles tvrdí, že obidva druhy cukru majú rovnaký glykemický index, čo znamená, že majú ten istý potenciál poškodiť ľudské zdravie. Riziko vzniku cukrovky 2. typu je tak rovnaké u obidvoch potravín. Odborník odporúča držať sa prírodných sladidiel, samozrejme, tiež v primeranom množstve. Vyzdvihuje najmä kokosový cukor alebo agávový sirup. Poukazuje však aj na stanovisko American Heart Association, ktorá odporúča šesť čajových lyžičiek (100 kilokalórií) pridaného cukru pre ženy a o tri čajové lyžičky viac pridaného cukru (150 kcal) pre mužov.

Skutočne každý deň?

Niektorí odborníci už desaťročia „kŕmia“ laickú verejnosť vyjadrením, že liek aspirín pomáha chrániť srdce pred chorobami, pretože dokáže riediť krv. Z tohto dôvodu ho dokonca odporúčali konzumovať každý deň. Súčasné štúdie z dielne American Heart Association skôr presviedčajú, že aspirín vo veľkých množstvách nemusí pomôcť správnemu fungovaniu srdca a už vôbec nepredlžuje ľudský život. Podľa štúdie, na ktorej sa zúčastnilo vyše dvadsať tisíc respondentov z Austrálie a Spojených štátov amerických, užívanie spomínanej medicíny nepredĺžilo život starším, ani zdravým ľuďom. Naopak, nadužívanie aspirínu bolo vraj spojené s rizikom krvácania. Vedci však jedným dychom dodávajú, že uvedený liek má významné medicínske účinky, treba ho však užívať po porade s lekárom a podľa jeho inštrukcií.

8 pohárov vody denne a vybavené

Ak sa domnievate, že vám postačí denne vypiť spomínané množstvo pitnej vody, zbystrite pozornosť. Potreba prijímania tekutín je totiž u každého človeka individuálna, a preto stanovenie spomínanej hranice môže niekomu stačiť a pre iného predstavuje priveľké množstvo. Príjem tekutín podľa dietologičky Kylene Bogden závisí od fyzickej aktivity, veľkosti ľudského tela a dokonca aj genetiky. Spomínaná odborníčka spolupracuje s vrcholovými športovcami a aj atlétmi s NBA a tvrdí, že dôležitá je z hľadiska pitia vody tiež úroveň minerálnej látky sodík v krvi. Ak je ho príliš, zrejme pijeme menej vody. Pri vyššom zásobení vody sa sodík z tela vyplavuje rýchlejšie. Ako tvrdí špecialistka na výživu, pri stanovovaní potrebného množstva tekutín je potrebné načúvať vlastnému telu. Menej vody potrebujeme v pokojných, menej aktívnych a „lenivejších“ dňoch. Viac počas aktivity, športu, pri fyzickej aj psychickej námahe. Ak ste aktívny, sledujte bolesti kĺbov a svalov, ktoré tiež môžu signalizovať nedostatok tekutín.

Zákaz jedla pred spaním

Stopnúť konzumáciu jedla po piatej či šiestej hodine popoludní nemusí byť najlepší nápad. Niektorí odborníci vyvracajú mýty o tom, že človek priberá, ak prijíma potravu krátko pred uložením sa na nočný odpočinok. V skutočnosti však nezáleží, či jeme večer, ale či konzumujeme jedlo pravidelne, od rána až do večera, a to v malých množstvách. Pokiaľ sa držíme tohto pravidla, veľkosť porcie sa večer automaticky zníži. V opačnom prípade, teda po celodennom kalorickom deficite, dochádza k takzvanému vlčiemu hladu, ktorý určuje len jeden smer, a to do chladničky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #pitný režim #glykemický index #hnedý cukor #aspirín #rafinovaný cukor #jesť pred spaním

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...