Môže byť choroba pre človeka výhodou a príležitosťou? Čo na to odborníci?

Zhodnotiť potenciál, ktorý všetci máme, môže pomôcť lepšie čeliť problémom a utrpeniu.

19.09.2019 14:30
choroba, bolesť, hlava, depresia, smútok Foto:
Diagnóza ťažkej choroby v nás vyvolá najprv bolestné emócie. Tie sa však môžu premeniť na niečo pozitívne.
debata

Choroba sa môže zmeniť na výzvu k rastu, k odhaleniu nových schopností, na stanovenie cieľov a na zhodnotenie toho, čo je pre nás dôležité, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Kto je ochotný považovať choroba, dokonca ťažkú, za výhodu? Takáto otázka môže viesť k tomu, že toho, kto ju položil, považujeme za provokatéra. To je pochopiteľné.

Kríza a bod zmeny

„Choroba si nás nájde tam, kde sme. Pokiaľ ide o mňa, pochopila som, že ju môžem prežívať ako nepriateľskú okolnosť, alebo naopak ako veľkú a nezaslúženú príležitosť učiť sa. Rozhodla som sa pre to druhé,“ hovorí africká lekárka, ktorá o tom podala svedectvo v knižke Sendino umiera. Čo si o tom myslieť? Otázka choroby sa začína zjavovať v inom svetle? Je menej ofenzívne a nenávistná?

Pozrime sa hlbšie do histórie a na opačnú stranu sveta. V Číne pred tisíc rokmi vymysleli dva ideogramy, ktoré sa v našom prepise stávajú slovom: wej-ťi. Toto slovo obsahuje dva koncepty: krízu a rozhodujúci bod zmeny.

Dnes rastúci počet štúdií ukazuje, že sa človek nemusí tešiť dobrému zdraviu, aby sa cítil v pohode a mal dobrú kvalitu života. Nielen to. Problematická udalosť, ako je choroba, môže mať rôzne dopady na pohodu a na kvalitu života človeka, a to: môže sa na ňu pozerať negatívne, ako na zdroj hrozby a nebezpečenstva, alebo pozitívne, ako na výzvu. Choroba môže v sebe mať pozitívny potenciál, môže pomôcť človeku dostať sa do takej situácie, že je schopný lepšie čeliť ťažkostiam a utrpeniu, uvádza psychológ Marcello Cesa Bianchi.

Choroba z nás vytiahne aj to dobré

Už dve alebo tri desaťročia dodávajú štúdie v oblasti pozitívnej psychológie vedecký dôkaz tejto koncepcie. „Choroba rovnako ako iné traumatické zážitky má tú schopnosť, že v človeku odhalí pozitívne hodnoty a zdroje. Choroba sa dá považovať za dve strany tej istej mince: jedna je charakterizovaná bolestnými skúsenosťami počiatočnej fázy diagnózy a liečby, druhá zahŕňa pozitívne aspekty vyplývajúce z počiatočnej krízy,“ uvádza psychologička z Milánskej štátnej univerzity Antonella Delle Faveová.

Situáciu osoby s chorobou ako je rakovina, ale nielen tá, si môžeme predstaviť ako vstup do tmavého tunela a beznádej. V posledných 30 až 40 rokoch sa ale na konci tunela začalo ukazovať svetlo a začiatok novej cesty. Stále častejšie sú si chorí vedomí tejto perspektívy.

Pokiaľ ide o lekárov, potom diagnózu a terapiu musí sprevádzať pozornosť voči subjektívnej skúsenosti pacienta v zhode s emotívnymi, ale aj kognitívnymi a motivačnými aspektmi. Tak sa vzťah pacienta k lekárovi môže stať zásadným zdrojom prispievajúcim k uľahčeniu procesu uzdravovania a ku konštruktívnemu spolužitiu s chorobou.

„Lekár musí byť aj nositeľom nádeje, ktorú môžeme považovať za katalyzátor uzdravovania,“ uvádza riaditeľ pediatrickej kliniky na univerzite Milano-Bicocca Giuseppe Masera. Nádej znamená presvedčenie, že možno nájsť cestu, ako účinne čeliť problému, a že existujú motivácie a schopnosti k tejto ceste. Nezamieňajme to ale s optimizmom, s pozitívnym myslením, že všetko tak či onak dopadne, ani s ilúziou. Rozvoj „vedomej nádeje“ je reálny proces a prispieva k nemu vytváraniu vzťahu medzi lekárom a pacientom na novom teréne.

Na rodinu sa nesmie zabúdať

Za každým chorým je ale rodina, ktorá tiež trpí. Aj členovia rodiny potrebujú pozornosť a výchovu k tomu, ako podporovať svojho drahého aj z psychického hľadiska. Dá sa hovoriť o tom, že by rodinní príslušníci mali možnosť bývať spolu s pacientom? Určite áno, aj tento aspekt sa stal predmetom vedeckých štúdií a viedol k vývoju programov priamych zásahov do rodiny. Choroba rodinného príslušníka môže byť príležitosťou, ako odhaliť významné hodnoty, city, nájsť nové role. Je ale potrebné priznať, že to tak často nie je.

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #choroba #nádej #stav #výzva #psychika

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...