Ako sa telo búri pri chabej strave či diéte?

Nafukovanie, zápcha či vážne zdravotné problémy. Ak ste sa podujali zmeniť svoj životný štýl a s vašim organizmom nie je všetko v poriadku, buďte na pozore.

12.09.2019 17:00
štíhla žena, chudnúť, diéta, negatívna myšlienka Foto:
Aké sú signály tela, keď je niektorých živín viac a iných menej?
debata (1)

Pri úprave jedálneho lístka je vhodné niektoré druhy potravín vynechať, na iné však netreba v žiadnom prípade zabúdať. Aké sú signály tela, keď je niektorých živín viac a iných menej?

Pozor na plynatosť

Neustále nafukovanie a pocit plného brucha. Niektoré druhy potravín, ktoré sa vo všeobecnosti považujú za zdraviu prospešné môžu mať na malú skupinu ľudí negatívne účinky. V tomto prípade platí, že najlepším ukazovateľom toho, či sme skutočne v poriadku, alebo len máme problémy s istým druhom stravy, je vykonanie domáceho testu. Nafukovanie môže spôsobovať mlieko, niektoré druhy mliečnych výrobkov a syry. Ak sa po konzumácii mlieka či syra cítite plní, pravdepodobne máte problémy s intoleranciou na laktózu. Tieto ťažkosti sa dotýkajú rovnako žien a mužov v strednom veku, ktorým prirodzene chýbajú niektoré druhy enzýmov potrebných na trávenie mliečneho cukru.

Keď potrápi zápcha

Dôvodom nepravidelnej stolice, ktorá môže prichádzať po dvoch či až troch dňoch nemusí byť nutne zdravotný problém, ale nedostatok vlákniny. Tá patrí do skupiny sacharidov a na rozdiel od škrobov, fruktózy či glukózy dokáže v žalúdku na seba naviazať vodu a celý rad škodlivých toxínov. Vláknina reguluje trávenie, urýchľuje vyprázdňovanie a výrazne pomáha pri detoxikácii organizmu. Skvelými zdrojmi vlákniny sú najmä celozrnné obilniny. Na rozdiel od klasickej bielej múky obsahujú totiž aj obal zrna, ktorý sa nazýva šrot.

Chybná diéta

Pokiaľ sa celý deň vzorne stravujete a vyberáte si len zdravé druhy potravín a večer neodolávate útoku na chladničku, tento druh diéty nie je pre vás tým pravých orechovým. Vynechávanie niektorých druhov potravín z jedálneho lístka sa môže prejaviť večerným vyjedaním všetkých pokrmov, a to sladkých aj slaných. Dobrá diéta by nemala byť nikdy založená na vynechávaní celej skupiny potravín, okrem prípadov, keď ide o intoleranciu na laktózu, prípade vás trápia ťažkosti s trávením pšeničnej bielkoviny, lepku. Každá skupina potravín má totiž špecifický obsah makroživín, a to tukov, cukrov a bielkovín a mikroživín, ku ktorým patria vitamíny, minerály a stopové prvky.

Únava a podráždenosť

Neviete so sebou vydržať? Diéty, ktoré sú založené na prudkom znižovaní sacharidov dokážu poriadne podráždiť nervovú sústavu. Sacharidy sú nevyhnutné pre správne fungovanie mozgu, svalov, sú zdrojom energie. V prípade, že sa ich obsah v strave zníži pod odporúčanú dennú dávku, nastáva problém v podobe poklesu cukru v krvi. Doktorka Isabel Smith tvrdí, že následkom nízkosacharidovej stravy je zníženie hladiny glukózy v krvi, čo zapríčiňuje prudké výkyvy nálad. Väčšinou sa prejavujú pocitmi úzkosti, depresiami alebo agresivity. Konzumácia celozrnných výrobkov, ako sú pečivo, cestoviny či ryža, dokážu stabilizovať hladinu cukru v krvi, pretože komplexné sacharidy sa do tela uvoľňujú postupne a stabilizujú tak náladu.

Nedostatok živín

Typickým príznakom týchto ťažkostí je únava. Medzi základné živiny, ktoré dokážu navodiť pocity vyčerpanosti a neustálej chuti na spánok patria vitamíny zo skupiny B, vitamín D či C. „Bé“ vitamíny sú dôležité pri správnom metabolizovaní tukov a cukrov, pričom sa podieľajú na správnom fungovaní nervovej sústavy. Vitamín D sa oceňuje nielen kvôli jeho schopnosti predchádzať osteoporóze, ale aj depresii. Vitamín C naštartuje ochranné funkcie organizmu a osvieži telo. V niektorých prípadoch stojí za zvýšenou únavou nedostatok minerálnej látky železo a vitamínu B 12. Železo sa v hojnom množstve nachádza v zelených listoch zeleniny a vnútornostiach. Vitamínom B 12 sa okrem kvasenej kapusty a kvasníc chvália aj vajíčka, mliečne a mäsové výrobky.

Problémy s pokožkou

Chabé stravovacie návyky môžu u žien prerásť do tvorby vrások a problémov s akné. Podľa výskumu časopisu Dermato-Endocrinology stojí za týmito nedostatkami pleti predovšetkým strava ochudobnená o vitamín A. Vitamín A patrí spolu s vitamínom D, K a E k látkam rozpustným v tukoch a ľudské telo si dokáže „áčko“ vyrobiť z beta-karoténu a „déčko“ produkuje telo pri pravidelnom, no primeranom slnení. Nedostatok vitamínu vedie k príznakom starnutia, a to nielen pleti, ale aj vlasov a nechtov. Výborným zdrojom beta-karoténu sú sladké zemiaky, mrkva, tekvica. Zo živočíšnych pokrmov sa vysokým obsahom vitamínu A chvália pečeň, rybí tuk, mlieko, mliečne výrobky, syry a vaječné žĺtka.

Video
Trošku iná verzia paradajkovej polievky

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #zápcha #nafukovanie #diéty

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...