Čerstvé figy sú kamarátky vašej krásy! Vedeli ste o týchto benefitoch?

Už nie je žiadnou výnimkou, ak ich pestujete aj vo vlastnej záhrade. Kedysi nie celkom typické, dnes stále populárnejšie figy by nemali vo vašom jedálničku chýbať. Najmä, keď je ich sezóna.

11.09.2019 07:00
S figami vylepšíte trávenie, ale aj kvalitu... Foto:
S figami vylepšíte trávenie, ale aj kvalitu vlasov či pokožky.
debata

Toto sladké a chutné ovocie je bohaté na množstvo vitamínov a podľa niekoľkých štúdií, ktoré boli vykonané v minulosti, je skvelým zdrojom antioxidantov. Tie sa podieľajú na boji s voľnými radikálmi v tele a znižujú ich vplyv na poškodenie buniek. Figy sú tiež bohaté na vitamíny ako A,C a K – aj preto sú nepochybne zaraďované medzi „ovocie krásy“.

Krásna z fíg? Áno!

Ich konzumáciou prispievate k lepšej kvalite pokožky, jasnejšej a zdravšej pleti. Hovorí sa však aj o tom, že majú pozitívny účinok v prípade, ak trpíte kožnými ochoreniami ako je psoriáza či rôzne ekzémy. Stav kože zlepšujú. Na vlasy a nechty zase pôsobí obsah kalcia, ktorý účinkuje aj pri ochrane kostí a proti osteoporóze.

V prípade našej vonkajšej krásy však určite nepohrdnite figami, ak túžite po zdravších a pevnejších vlasoch. Podľa niekoľkých prieskumov práve toto ovocie pomáha pri raste vlasov a látky s ním do tela prijaté bojujú proti vypadávaniu. Okrem vápnika obsahujú čerstvé figy aj železo, draslík, meď, zinok či horčík.

Skvelé pre trávenie

Pomocníkom pre naše trávenie je v prípade fíg vysoký obsah vlákniny. V tomto prípade sa ako účinný pomocník prejavujú aj figy sušené. V čase, keď je vlastne sezóna fíg v mnohých záhradách na juhu Slovenska práve teraz plody dozrievajú), by ste však určite mali konzumovať ovocie čerstvé. Benefitom tohto ovocia je aj jeho kalorická hodnota. Figy sú totiž skvelá sladká pochúťka, ktorá však má pomerne nízke množstvo kalórií. Aj preto sa často figy objavujú v jedálničkoch na rozličné diéty.

Ako ich spracovať v kuchyni?

S čerstvými figami môžete za kuchynskou linkou či sporákom čarovať pri príprave šalátov. Môžete s nimi ozdobiť mäso alebo ich servírovať len ako pochúťku s nakrájanými syrmi a prosciuttom. Ak chcete figy spracovať, môžete z nich pripraviť chutný figový džem, ktorý sa dá servírovať k mäsu alebo v rámci obložených tanierov a jednohubiek.

Video
Zdravý studený šalát

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Melónový šalát so syrom na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #krása #zdravie #trávenie #pleť #vitamín #vláknina #figy

+ Vyberajte vhodný typ hydratácie práve pre svoju pokožku.
Šetrite, avšak si dávajte pozor na čom šetríte....

+ Správajte sa disciplinovane, pomôže vám v tom aj cvičenie.
Napravte svoje chyby z minulosti, nie je to hanba....