Chystáte sa k terapeutovi? Tieto otázky by vás mali zaujímať!

Nájsť správneho terapeuta môže byť niekedy náročné ako hľadať ihlu v kope sena. Niekoľko kľúčových otázok vám v tom môže pomôcť.

03.09.2019 12:00
psychoterapia, terapia, terapeut Foto:
Ak sa vám druh liečby nepáči, alebo máte pocit, že sa neposúvate ďalej, je dobré takúto situáciu prediskutovať.
debata

Hoci sa tabu okolo duševného zdravia pomaly zmenšuje, pre mnohých je stále ťažké včas začať s liečbou. Ďalšou prekážkou je ten správny terapeut. Ako zistíte, že je ten pravý? O čom sa s ním rozprávate? Správny prístup je položiť niektoré základné otázky na prvom stretnutí, aby ste zistili, či spolu ladíte. S terapeutom je to ako rande naslepo. Majte na pamäti, že ide o osobu, s ktorou budete diskutovať o svojich najvnútornejších pocitoch a zveríte mu najintímnejšie myšlienky.

Týchto šesť otázok vám môže pomôcť:

Pracujete s ľuďmi, ktorí majú podobné problémy?
Tieto informácie môžete dostať už na domovskej stránke, no za opýtanie nič nedáte. Má váš psychológ, resp. terapeut nejaké skúsenosti s obavami, aké máte vy, tým pádom vás môže čo najlepšie podporiť. Pre každú oblasť existuje špecialista, nájdite pre seba toho najlepšieho.

Ako u vás vyzerá sedenie?
Každý terapeut má svoj vlastný prístup, pracuje s rôznymi terapeutickými školami. Je to čisto terapeutická diskusia? Pracujete s dotazníkmi? Robíte rôzne cvičenia? Ak položíte tieto otázky na úplnom začiatku, neskôr vám nehrozia žiadne prekvapenia.

Ako dlho u vás trvá terapia?
Mali by ste mať predstavu – niektorí terapeuti vsádzajú na krátke terapie, iní sa špecializujú na dlhé. Spoločne sa dopracujte k cieľu.

Ako sa rozhodnete, či spolu pracovať?
Stačí položiť otázku a vo vnútri vnímať odpoveď (intuícia). Cítite sa nepohodlne a napäto? Potom pre vás táto osoba jednoducho nemusí byť tá správna.

Ako viete, že je čas ukončiť terapiu?
Neexistuje žiaden návod ani pokyny na ukončenie terapie, takže koniec býva častokrát čudný, keďže nikto vám vopred nesľúbi, približne ako dlho bude spolupráca trvať.

Ak sa necítim dobre, ako to povedať?
Potrebujete terapeuta, ktorý je otvorený kritickej spätnej väzbe. Ak sa vám druh liečby nepáči, alebo máte pocit, že sa neposúvate ďalej, je dobré takúto situáciu prediskutovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #terapia #Intimita #diskusia #intuícia #duševné zdravie

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...