Ktoré potraviny dokážu prekaziť pokojný spánok?

Aj keď sa môže zdať, že za nočným „počítaním ovečiek“ stojí len sledovanie televízie či nazeranie do mobilného telefónu, opak je pravdou. Polienko do ohňa v tomto prípade pridávajú aj niektoré obľúbené druhy potravín. Patria k ním aj také, o ktorých by ste to nikdy nepovedali.

26.08.2019 17:00
spánok, posteľ, nespavosť Foto:
Vstávanie uprostred noci môže byť reakciou organizmu na zlé stravovacie návyky.
debata

Sladkosti povzbudzujú, no nie k spánku

Hoci je čokoláda skvelým zdrojom antioxidantov, ktoré chránia srdce, cievy a bojujú proti starnutiu, jej konzumácii krátko pred spaním sa treba radšej vyhnúť. Čokoládová pochúťka sa považuje za skrytý zdroj kofeínu. Ten patrí k silným stimulačným látkam a na telo má podobné povzbudzujúceho účinky, ako je to napríklad pri pití kávy. Kofeín teda narúša REM fázu spánku, ťažšie sa po ňom zaspáva a nočný odpočinok je nekvalitný a prerušovaný. Podobne, ako je to v prípade čierneho moku, aj čokoládu treba konzumovať najneskôr osem hodín pred uložením sa do postele.

So zaspávaním súvisí aj pálenie záhy

I napriek tomu, že má alkohol utlmujúce a sedatívne účinky, netreba sa na neho spoliehať pri pokojnom zaspávaní. Samotná kvalita spánku, čo by ste asi nepovedali, súvisí s pálením záhy. Biele víno a niektoré ďalšie druhy alkoholu uvoľňujú svaly pažeráka, ktorého hlavnou úlohou je udržiavať žalúdočnú kyselinu na jej pôvodnom mieste. Ak sa svaly pažeráka vplyvom popíjania alkoholu uvoľnia, kyselina počas spánku vystúpi do krku a spôsobí bolestivé pálenie. „Výskumy ukazujú, že pitie alkoholu pred spaním môže zvýšiť pravdepodobnosť, že sa zobudíte počas noci a zníži sa aj kvalita vášho spánku. Pitie alkoholu môže viesť aj k chrápaniu, nakoľko pôsobí na uvoľňovanie svalov,“ hovorí pre eatthis.com dietologička Mitzi Dulan.

Vláknina a málo vody ničia sny

Kvalita spánku súvisí aj s tráviacimi ťažkosťami, ku ktorým môže dochádzať pri konzumácii tučných jedál, ale aj „nenápadného“ sušeného ovocia. V prvom prípade sú nepriateľom nočného odpočinku mastné, vyprážané alebo sladké jedlá s vysokým obsahom rastlinných stužených tukov. Trávenie mastných jedál stojí telo zbytočne veľa energie a vo väčšine prípadov ovplyvňuje nadúvanie a trávenie. Rovnako škodí v danom prípade aj príliš veľké množstvo sušeného ovocia. Obsahuje totiž vysokú dávku vlákniny a minimum vody. Kombinácia väčšieho množstva vlákniny a nedostatku tekutín komplikuje zažívacie procesy, ktoré sa prejavia pocitom plnosti žalúdka, plynatosťou a kŕčmi.

Papričky potešia, ale nie v noci

Štipľavé druhy paprík, chilli papričky či feferónky sú skvelým zdrojom látok, ktoré sa podieľajú na zvyšovaní telesnej teploty, ale aj naštartovaní metabolizmu. Ich konzumácia je v poriadku za predpokladu, že sa neposúva do neskorých večerných hodín alebo tesne pred spaním. Pochutnávaním si na spomínaných dobrotách dochádza k zvyšovaniu telesnej teploty, ktorá nie je vskutku priateľom pokojného spánku. Pocity horúčosti rušia spánok a zvyšujú frekvenciu prebúdzania. Poruchy spánku môžu do istej miery zapríčiniť aj potraviny, o ktorých by ste to neboli povedali. Už aj žuvanie žuvačky tesne pred spaním môže pokaziť spánok. Väčšina žuvačiek obsahuje pepermint, ktorý okrem osvieženia ústnej dutiny stimuluje organizmus a sťažuje zaspávanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #čokoláda #pitný režim #oddych #spánok #vláknina #nespavosť #žuvačka #čili

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....