Ako si vybrať správny spaľovač tuku?

Keď sa telo nevie úpravou stravy či pohybom zbaviť nadbytočných kilogramov z brucha, zadku či stehien, na rad prichádzajú takzvané spaľovače tuku.

18.08.2019 17:00
žena, pekná postava, chudnutie, štíhlosť Foto:
Túžite po štíhlom tele? Potrebujete pravidelnú pohybovú aktivitu a správne naplánovanú stravu.
debata

A hoci sa o účinkoch týchto látok vedú diskusie, pravdou zostáva, že si nachádzajú miesto nielen u športovcov, ale aj v širokej verejnosti. Ktoré spaľovače sú najúčinnejšie a prečo?

Zaostrené na tukové vankúšiky

Spaľovače tukov majú všeobecne viacero účinkov. Poznáme jednoduché, s jednou účinnou látkou a komplexné, ktoré obsahujú viaceré účinné látky a tie navzájom ovplyvňujú organizmus. „Hlavný účinok spaľovačov je pôsobenie na metabolizmus tukov. Pohybová aktivita má veľkú spotrebu energie, čo vedie k spotrebovaniu kalórií. Spaľovanie energie a tukových zásob sa prejaví potením a prehriatím organizmu. Jednoducho povedané, spaľovače nám pomáhajú, aby sa náš metabolizmus zameral viac na spaľovanie tukových zásob,“ uvádza pre Pravda Martin Minárech zo spoločnosti Kompava.

Bez pohybu a úpravy stravy to nejde

Pre správne fungovanie spomínaných látok je potrebné dodržiavať viacero zásad. Zaraďujeme k nim najmä pravidelnú pohybovú aktivitu a správne naplánovanú stravu. Pri chudnutí by sme sa mali vyhýbať nezmyselných diétnym výkyvom. „Pri splnení týchto faktorov vieme využiť maximálnu silu spaľovačov. Vždy je dôležité vedieť informácie o jednotlivých účinných látkach, pretože niektoré kombinácie môžu mať silný stimulačný účinok na organizmus z čoho vyplývajú aj kontraindikácie ako je vysoký krvný tlak, zvýšená činnosť štítnej žľazy a ďalšie.“

Vitamín pre srdce ničí tuk

Najviac používaným a účinným spaľovačom je L-Karnitín, ktorý výrazne pomáha dopĺňať energiu ľudskému organizmu. Funguje ako prepravca mastných kyselín do svalstva, kde sa spaľujú a vytvára sa z nich energia. „Obrovská výhoda L-Karnitínu spočíva v jeho silnom lipotropnom a slabšom stimulačnom účinku, preto má minimálne kontraindikácie. L-Karnitín tvorí často základ všetkých komplexných spaľovačov. Jeho ďalšou veľkou výhodou je, že dopĺňa energiu srdcovému svalu. V minulosti sa mu hovorilo „vitamín pre srdce“,“ vysvetľuje expert na výživové poradenstvo.

Tieto látky zabránia vstrebávaniu tuku

V prípade, že potrebujete počas náročných tréningov ochrániť svalovú hmotu pred poškodením, redukovať svalovicu, zlepšiť regeneráciu či oddialiť únavu, je vhodné siahnuť po aminokyselinách BCAA. Aminokyseliny BCAA chránia svalovú hmotu, majú silný antikatabolický účinok, z čoho vyplýva, že organizmus je nútený vytvárať energiu z tukových zásob. Na trhu existujú aj populárne, vegánske formy BCAA aminokyselín. Ak sa neviete vyhnúť jedlu, ktoré obsahuje tuky alebo potrebujete vychytať skryté tuky z potravy, je potrebné siahnuť po výživových doplnkoch, ktoré obsahujú účinnú látku chitosan a aktívne uhlie. Jeden gram takéhoto doplnku výživy dokáže na seba naviazať až 14g tuku a prirodzenou cestou ho vylúčiť z organizmu bez absorpcie.

A čo tak horký pomaranč?

Výhodné a silno účinné sú komplexné spaľovače tukov. Tvoria ich kombinácie látok so synergickým účinkom. Jedna dávka môže obsahovať 100 mg a viac kofeínu, na čo si musia dávať pozor najmä ľudia s vysokým krvným tlakom. „Základom týchto komplexných spaľovačov je L-Karnitín. K ďalším látkam patrí Citrus Aurantium (horký pomaranč), ktorý je prírodnou náhradou zakázanej látky efedrínu bez vedľajších účinkov. L-Tyrozín, silná lipotropná aminokyselina, zase podporuje termogenézu, to znamená, že organizmus sa viac potí hlavne pri pohybovej aktivite, podporuje činnosť štítnej žľazy, čím zlepšuje metabolizmus tukov,“ hovorí Martin Minárech.

Chróm potlačí chuť do jedla

V komplexných spaľovačoch sa vyskytuje aj kôra bielej vŕby, ktorá v kombinácií s inými látkami silne znásobuje účinok spaľovania tukových buniek. Často je označovaná ako prírodná náhrada aspirínu. Netreba zabudnúť na dôležité minerály ako je chróm, ktorý prispieva k udržaniu normálnej hladiny glukózy v krvi a znižuje chuť do jedla. Fenylalanín, označovaný aj ako DLPA, výrazne potláča nadmernú chuť do jedla, má pozitívny vplyv na nervový systém a psychiku, je prekurzorom dopamínu, látky zlepšujúcej náladu. Prírodná látka kapsaicín, ktorá sa nachádza v chilli papričkách, výrazne podporuje krvný obeh a metabolizmus tukov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #kofeín #metabolizmus #aminokyseliny #spaľovanie tukov #aktívne uhlie #chróm #L-Karnitín #chitosan #horký pomaranč

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...