Menej jedla, rýchlejšie chudnutie
Striedma konzumácia akýchkoľvek potravín sa podpisuje pod rýchlu stratu nadbytočných kilogramov na váhe. Ak sa však zo stravy stane modla, tukové vankúšiky rastú rýchlosťou svetla. Vedci však objavili fyziologický proces, ktorý by mohol byť kľúčom k riadeniu chuti do jedla. Rovnako by sa mohol postarať o zníženie prijatých kalórií a navodenie pocitu spokojnosti aj po malej dávke jedla. Nedávny výskum zverejnený v časopise Cell potvrdil, že v spomínanom telesnom procese zohrávajú kľúčovú úlohu mozog a hormón nazvaný sekretín, ktorý sa produkuje v tenkom čreve. Uvedený hormón pomáha telu nielen tráviť jedlo, ale aj odbúravať nahromadený telesný tuk.
Zvláštna funkcia „hnedého tuku“
Výskumníci zistili, že pri konzumácii jedla, mozog a črevá spolu komunikujú, pričom v tomto „rozhovore“ je najdôležitejší práve hormón sekretín. Podľa ich názoru stimuluje takzvaný hnedý telesný tuk, ktorý sa nachádza medzi telesnými orgánmi. Hnedý tuk následne generuje teplo, pričom mierne zvyšuje aj teplotu mozgu, ktorý následne podporuje v činnosti neuróny. Tie spúšťajú pocity sýtosti a uspokojenia. „Čokoľvek, čo robí hnedý tuk aktívnejším, pomáha kontrolovať chuť k jedlu,“ vysvetľuje uvedený proces autor výskumu Martin Klingenspor, predseda molekulárnej nutričnej medicíny na Technickej univerzite v Mníchove.
Pomôže v chudnutí olivový olej?
Zatiaľ sa presne nevie, ktoré potraviny dokážu zvyšovať hladinu sekretínu. Predpokladá sa, že niektoré druhy mastných kyselín, ako napríklad kyselina olejová nachádzajúca sa v olivovom oleji, môže povzbudzovať jeho tvorbu. Aj z tohto dôvodu sa pri konzumácii zeleninových šalátov odporúča, aby sa dochucovali olivovým olejom. Vláknina zo zeleniny a vyššie hladiny sekretínu zabezpečia aj po prijatí menších porcií jedla pocity plnosti a pohodlia.
Pôsobí na krvný cukor
Doterajšie, podložené výskumy, nazerajú na sekretín inou optikou. Výskumy dokázali, že je produkovaný v bunkách dvanástnika, pričom jeho kľúčovou úlohou je regulácia homeostázy v tele pôsobením na hypotalamus, hypofýzu a obličky. Sekretín potláča produkciu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku. Tým do istej mieri ovplyvňuje aj funkcie pankreasu, ktorý uvoľňuje do čreva hydrogénuhličitany a neutralizuje kyseliny žalúdka, čím zabezpečuje lepšie pôsobenie enzýmov v čreve. Hormón sekretín pôsobí aj ako regulátor vyšších hladín glukózy v krvi.