Ktorý hormón dokáže zastaviť prejedanie?

Jeden kúsok nikdy nestačí. Zákuskov, koláčov či zemiakových lupienkov nie je prosto dosť. Existuje však podceňovaná chemická zlúčenina, ktorú stačí naštartovať v ľudskom tele a prejedaniu je razom koniec.

09.08.2019 14:00
olivový olej Foto:
Mastné kyseliny v olivovom oleji môžu povzbudzovať tvorbu sekretínu.
debata

Menej jedla, rýchlejšie chudnutie

Striedma konzumácia akýchkoľvek potravín sa podpisuje pod rýchlu stratu nadbytočných kilogramov na váhe. Ak sa však zo stravy stane modla, tukové vankúšiky rastú rýchlosťou svetla. Vedci však objavili fyziologický proces, ktorý by mohol byť kľúčom k riadeniu chuti do jedla. Rovnako by sa mohol postarať o zníženie prijatých kalórií a navodenie pocitu spokojnosti aj po malej dávke jedla. Nedávny výskum zverejnený v časopise Cell potvrdil, že v spomínanom telesnom procese zohrávajú kľúčovú úlohu mozog a hormón nazvaný sekretín, ktorý sa produkuje v tenkom čreve. Uvedený hormón pomáha telu nielen tráviť jedlo, ale aj odbúravať nahromadený telesný tuk.

Zvláštna funkcia „hnedého tuku“

Výskumníci zistili, že pri konzumácii jedla, mozog a črevá spolu komunikujú, pričom v tomto „rozhovore“ je najdôležitejší práve hormón sekretín. Podľa ich názoru stimuluje takzvaný hnedý telesný tuk, ktorý sa nachádza medzi telesnými orgánmi. Hnedý tuk následne generuje teplo, pričom mierne zvyšuje aj teplotu mozgu, ktorý následne podporuje v činnosti neuróny. Tie spúšťajú pocity sýtosti a uspokojenia. „Čokoľvek, čo robí hnedý tuk aktívnejším, pomáha kontrolovať chuť k jedlu,“ vysvetľuje uvedený proces autor výskumu Martin Klingenspor, predseda molekulárnej nutričnej medicíny na Technickej univerzite v Mníchove.

Pomôže v chudnutí olivový olej?

Zatiaľ sa presne nevie, ktoré potraviny dokážu zvyšovať hladinu sekretínu. Predpokladá sa, že niektoré druhy mastných kyselín, ako napríklad kyselina olejová nachádzajúca sa v olivovom oleji, môže povzbudzovať jeho tvorbu. Aj z tohto dôvodu sa pri konzumácii zeleninových šalátov odporúča, aby sa dochucovali olivovým olejom. Vláknina zo zeleniny a vyššie hladiny sekretínu zabezpečia aj po prijatí menších porcií jedla pocity plnosti a pohodlia.

Pôsobí na krvný cukor

Doterajšie, podložené výskumy, nazerajú na sekretín inou optikou. Výskumy dokázali, že je produkovaný v bunkách dvanástnika, pričom jeho kľúčovou úlohou je regulácia homeostázy v tele pôsobením na hypotalamus, hypofýzu a obličky. Sekretín potláča produkciu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku. Tým do istej mieri ovplyvňuje aj funkcie pankreasu, ktorý uvoľňuje do čreva hydrogénuhličitany a neutralizuje kyseliny žalúdka, čím zabezpečuje lepšie pôsobenie enzýmov v čreve. Hormón sekretín pôsobí aj ako regulátor vyšších hladín glukózy v krvi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #olivový olej #prejedanie #nasýtenosť #cukor v krvi #sekretín

+ Odpočinok je tak isto dôležitý ako tréning.
Ak skutočne chcete a ak sa snažíte, všetko stihnete bez problémov....

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....