Ako rýchlo sa priberá z alkoholu?

Vedci dávajú zbohom mýtu o tom, že v letnom období sa chudne ľahšie. Hoci sa v tomto čase prirodzene znižuje chuť do jedla, pitie väčšieho množstva alkoholu počas dovoleniek môže mať za následok priberanie na váhe.

31.07.2019 12:00
Mojito je jedným z najobľúbenejších miešaných... Foto:
Mojito je energetickou bombou medzi miešanými alkoholickými nápojmi.
debata

V lete naberiete aj 4 kg

Jeden alkoholický nápoj denne pre ženy a dva pre mužov, nie však po celý týždeň. Pokiaľ sa držíte tejto rovnice, štíhla línia by popíjaním alkoholu nemala takmer vôbec utrpieť. V prípade, že si doprajete napríklad dva poháre červeného vína každý deň, počas týždňa sa váš kalorický príjem môže navýšiť aj o viac ako 1700 kcal. Práve takáto dávka energie zodpovedá minimálnej hranici denného kalorického príjmu. Ak sa z konzumácie alkoholu stane zvyk, v priebehu roka môžete pribrať až dvanásť kilogramov. Pri rozpočítaní na letné obdobie sú to približne 2 – 4 kg.

Hrozbou sú sirupy a cukor

Podľa známej dietologičky z New Yorku Lisy Moskovitz platí, že množstvo alkoholu v nápoji je priamoúmerné vysokému obsahu kalórií. Nepriateľom číslo jeden v boji proti nadváhe tak nemusí byť len samotná konzumácia alkoholu, ale najmä jeho kombinácia so sladkou a smotanovou zložkou. Na takzvanom „black liste“ z pohľadu naberanie na hmotnosti sú tak všetky miešané drinky, ktoré obsahujú vysoké množstvo pridaného cukru, napríklad zo sirupov alebo džúsov.

Prečo je alkohol kalorický?

Jeden gram alkoholu obsahuje 7 kcal. Pre porovnanie, tuk má na 1 g hmotnosti 9 kcal, sacharidy a bielkoviny zhodne po 4 kcal. Vodka s obsahom alkoholu 40 % má tak na 100 ml 230 kilokalórií, podobne je na tom rum a whisky. Absint sa šplhá až k 430 kcal na 100 ml nápoja. Nasleduje víno s obsahom 126 – 174 kcal podľa toho, či ide o suché alebo sladké víno. Najlepšie je na tom z pohľadu energetického príjmu pivo, ktoré má na pol litra približne 185 – 220 kcal.

Triky na zníženie kalórií v drinkoch

Ku kalorickým alkoholickým nápojom patrí jednoznačne margerita, ktorá sa pripravuje z tequily, soli, limetky, pomarančového likéru a ľadu. Pohár tohto lahodného drinku obsahuje od 160 do 400 kcal v závislosti od toho, či použijete spomínaný kalorický likér alebo len čerstvo vytlačenú limetkovú šťavu. Podobný trik s ubratím zbytočných kalórií môžete vyskúšať aj pri tradičnom letnom nápoji zvanom gin tonik. Namiesto toniku zvoľte kombináciu so sódou alebo jemne perlivou minerálnou vodou a energetická hodnota nápoja sa môže znížiť o 80 kcal. Ďalšou energetickou bombou medzi alkoholickými nápojmi je mojito, ktoré sa pripravuje z bieleho rumu, cukru, mäty a limetkovej šťavy. Niekedy sa spomínaná šťava nahrádza sirupom, čo navyšuje energetickú hodnotu nápoja o ďalšie zbytočné kalórie. Ak sa cukor nahradí prírodným sladidlom stéviou a namiesto sirupu sa použije čerstvá vytlačená limetková šťava, tak nápoj, ktorý by mal pôvodne do 200 kcal bude mať o približne 70 kcal menej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #alkohol #chudnutie #kalórie #priberanie #miešaný drink

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...