Strach z fitness centra? Stavte na trénera

Ak cvičenie v pohodlí domova nie je tou najlepšou voľbou v boji proti nadbytočným kilogramom, je čas navštíviť posilňovňu. Na čo sa máte pripraviť pri stretnutí s osobným trénerom?

27.07.2019 08:00
cvičenie, fitnes, chudnutie Foto:
Fitness tréner je pre každého začiatočníka skvelou oporou.
debata

Bez trénera to ide ťažšie

Prvotný strach z veľkých priestorov, nových ľudí, množstva posilňovacích strojov a závaží môže razom vystriedať nadšenie, ak máte, samozrejme, po ruke dobrého sprievodcu. Bez osobného trénera sa môžu výsledky v podobe štíhlej línie dosahovať ťažko alebo s chybami. Podľa osobného trénera Marcela Šipkovského, ktorého väčšiu časť klientely tvoria ženy, sa dámy zameriavajú predovšetkým na znižovanie telesnej hmotnosti. Výnimkou však nie sú ani ženy, ktoré sa pripravujú na fitness súťaž, alebo sa snažia vybojovať si osobný cieľ v podobe štíhlej postavy. V posilňovni sa podľa neho vystriedajú študentky, matky, ale aj ženy v náročných manažérskych pozíciách, pričom odhodlanie nechýba žiadnej z nich.

Cvičenie závisí od zdravotného stavu

Pred tým, než sa tréner so svojou klientkou pustí do časovo aj fyzicky náročnej práce, zoznámi sa s jej zvyklosťami, zdravotným stavom a cieľom. „Výsledky závisia od toho, aký životný štýl mali ženy pred tým, než prídu prvýkrát do posilňovne. To znamená, či aktívne športovali, alebo nerobili nič. Na základe toho sa určujú prvé tréningy. Väčšina žien si uvedomuje, že výsledky sa nedostavia ihneď, ale že to chce čas aj trpezlivosť, aby bolo vidieť prvé zmeny,“ hovorí profesionálny tréner. Po úvodnej konzultácií nasleduje prvý tréning, počas ktorého sa zisťuje reálny fyzický stav. Šikovný tréner rozpozná, ak už mala jeho klientka predtým skúsenosť s posilňovaním. Pokroky sú rýchlejšie, viditeľnejšie a tréningy prechádzajú do náročnejších fáz. „Opak toho je, keď klientka príde a je úplná začiatočníčka. To znamená, že nikdy v posilňovni nebola, nemá aktívny životný štýl a veľmi sa nehýbe, lebo má napríklad veľa povinností. Ale odhodlá sa prísť a začať cvičiť pod dohľadom odborníka,“ vysvetľuje Marcel Šipkovský.

Cvičenie je veda, treba učiteľa

Značná časť žien má podľa osobného trénera oslabené posturálne (vnútorné, stabilizačné) svaly. Tie sú pritom nevyhnutné zo zdravotného hľadiska na správne držanie tela. „Takéto klientky treba najprv previesť základnými skupinami pohybov, poriadne zahriať svaly a zistiť, kde majú svaly skrátené. Ak majú sedavú prácu, jedná sa o skrátené hrudné svaly (veľký a malý prsný sval), zadné stehenné svaly (hamstringy), svaly lýtka a oslabené hlavne brušné a chrbtové svaly, ktoré sú prioritne potrebné na správne držanie tela a nastavenie chrbtice.“ Po zahriatí a zistení reálneho stavu prechádza tréner so svojou klientkou k technicky jednoduchým cvikom, ktoré by nemali pre ňu predstavovať príliš veľký problém. „Venujem sa hlavne cvikom zameraným na stabilitu a posturálne svaly, ako napríklad plank (doska), výdrž v podrepe alebo drepe, striedavé vystieranie a krčenie nôh v ľahu vzad, a podobne. Aby to nebolo veľmi nudné, tak určite pridám aj rôzne iné variácie týchto ale aj iných základných cvikov,“ vysvetľuje odborník na fitness.

Motivácia je najmä na začiatku

Fitness tréner je pre každého začiatočníka skvelou oporou a sprievodcom celého procesu chudnutia. Upozorňuje na chyby, radí a motivuje. Najviac motivácie majú dámy na začiatku cvičenia, keď trénerovi zvyknú ukazovať aj fotografie iných žien zo sociálnych sietí, ktorým možno tak trochu závidia ich vyšportované telá. V tejto fáze je tiež kľúčová úloha trénera. Každú svoju zverenkyňu upozorňuje na reálne ciele a na to, čo sa dá cvičením skutočne dosiahnuť. „Hlavnou úlohou trénera je motivovať svojich klientov, aby cvičili, čo nie je vždy ľahké. Hlavne po nejakom čase. Preto sa snažím nájsť to, čo klientke najviac vyhovuje, ale zároveň, čo je účinné a efektívne. Na jednej strane ženy nemajú radi prílišnú zmenu typov tréningov alebo zmenu cvikov. Vyhovuje im to, na čo sú zvyknuté. Na druhej strane sa popasujú aj s novými a ťažšími cvikmi. Práve preto prišli do posilňovne a majú osobného trénera, aby ich naučil čo najviac, či už ohľadne cvikov, alebo typov tréningov,“ uzatvára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #chudnutie #posilňovňa #osobný tréner #finesscentrum

+ Večerajte a raňajkujte niečo ľahšie, budete sa tak celý deň cítiť lepšie.
Nemíňajte všetky peniaze, ktoré sa vám...

+ Nenechajte, aby nad vami hnev a zlá nálada zvíťazili.
Vyjadrujte sa tak, aby vás všetci pochopili....