8 možných dôvodov, prečo máte nepravidelnú menštruáciu

Kým niektoré ženy si môžu podľa menštruácie nastavovať hodinky, vaša menštruácia je nepravidelná? Čítajte, aký to môže mať dôvod!

24.07.2019 12:00
menštruácia, brucho, bolesť Foto:
Tehotenstvo je najčastejším dôvodom vynechania menštruácie.
debata

Ste tehotná

Tehotenstvo je najčastejším dôvodom vynechania menštruácie. Takže, ak vám mešká dva týždne, siahnite po tehotenskom teste. Je veľmi spoľahlivý, dôležité však je, aby ste ho použili správne. Testovať môžete už po dvoch, troch týždňoch po oplodnení. Včasné testy, ktoré sa dajú použiť už krátko po oplodnení, sú menej spoľahlivé. Občas naznačia, že nie ste tehotná, hoci v skutočnosti ste…

Dojčíte

Počas dojčenia dochádza k silným hormonálnym výkyvom. Ovplyvňuje to aj menštruačný cyklus. Mimochodom, po pôrode sa mení cyklus mnohých žien, takže nebuďte prekvapená, ak je kratší, resp. dlhší, ako býval.

Zmena antikoncepcie

Chvíľu potrvá, kým sa vaše telo prispôsobí novej zmene. Na začiatku sa môže menštruácia oneskoriť, dokonca v niektorých prípadoch úplne vynechať. Nepanikárte!

Užívate antidepresíva

Sú určité lieky, najmä psychofarmaká proti úzkosti a depresii – ktoré uvoľňujú viac estrogénu alebo progesterónu (hormóny, ktoré sa spájajú tiež s ovuláciou a menštruáciou). Môže to negatívne ovplyvniť celý váš cyklus, o nežiadúcich účinkoch sa preto porozprávajte s lekárom.

Ste pod obrovským stresom

V prípade stresu je z nášho tela viac vylučovaný kortizol. Tento hormón má vplyv na to, koľko estrogénu alebo progesterónu telo produkuje. A menštruačný cyklus je automaticky nepredvídateľný.

Trpíte syndrómom polycystických vaječníkov

Ide o hormonálnu poruchu, ktorá postihuje 5 až 8 percent žien v reprodukčnom veku. Má za následok zvýšenie hladín mužských pohlavných hormónov, ktoré sa môžu prejaviť okrem iného ako poruchy cyklu, zhoršená plodnosť či akné.

Profesionálne športujete

Ak športujete na profesionálnej úrovni, niet divu, že sa váš cyklus v extrémnych fázach cvičenia posunie. Dôvod: Telo chce v tomto čase ušetriť čo najviac energie.

Menopauza

Čím viac sa blížite k menopauze, tým nepravidelnejšia bude aj vaša menštruácia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pôrod #tehotenstvo #stres #menštruácia #antidepresíva #kortizol

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...