Ako si dokážu citróny poradiť s tukom na bruchu

Spaľovanie nadbytočných kilogramov z kritických telesných partií je vďaka osviežujúcemu ovociu o čosi ľahšie. Nové výskumy potvrdzujú, že látky obsiahnuté v citróne dokážu výrazne redukovať telesný tuk.

17.07.2019 17:00
voda, smäd, citrus, pomaranč, citrón, limetka Foto:
Citrón si pri znižovaní telesnej hmotnosti nachádza svoje uplatnenie najmä ako súčasť detoxikačných kúr.
debata (1)

Zasýti a likviduje tuky

Sto gramov tohto obľúbeného ovocia obsahuje až 58 mg vitamínu C, ktorý dokáže pokryť takmer celú odporúčanú dennú dávku spomínanej mikroživiny. Kyselina askorbová, ako sa inak označuje vitamín C, výrazne znižuje hladinu stresového hormónu kortizolu, ktorý u ľudí spúšťa neovládateľnú túžbu po jedle a spôsobuje tiež ukladanie tukov.

Citróny sú rovnako zdrojom rastlinných polyfenolov a japonskí vedci sa nechali počuť, že tieto látky zabraňujú hromadeniu tukov v tele a bránia nárastu hmotnosti. A aby toho nebolo málo, šupka citrónu sa chváli obsahom pektínu, ktorý navodzuje pocit dlhšieho zasýtenia. Podľa nedávnej štúdie zverejnenej v časopise Journal of American College of Nutrition už dávka piatich miligramov pektínu dokáže u človeka vyvolať pocit sýtosti.

Minimum kalórií, maximum účinkov

Kyslé tropické ovocie nie je len akýmsi doplnkom čajov či sladených nápojov. Jeho výživová hodnota ho dáva na popredné priečky spomedzi všetkých druhov ovocia. Možno sa to nezdá, ale okrem vitamínu C sa pýši aj obsahom vitamínu B6, zvaného tiež pyridoxín a magnézia v dávke 12 mg na sto gramov. O vitamíne B6 je známe, že dokáže zabezpečiť rýchlejšie vstrebávanie horčíka, ktorý sa podieľa na zmierňovaní kŕčov a posilňovaní nervového systému.

Antioxidačné účinky majú v prípade citrónov na starosti flavonoidy, a samozrejme, netreba zabúdať ani na obsah minerálnej látky draslík, ktorá podporuje činnosť srdca či vápnika dôležitého na správne fungovanie svalov a kostí. Sto gramov citrónu má na rozdiel od iných sladších druhov ovocia len približne tri gramy cukru, čo je v prepočte na energetickú hodnotu čosi okolo 18 kilokalórií.

Súčasť redukčných diét a pôstov

Citrón si pri znižovaní telesnej hmotnosti nachádza svoje uplatnenie najmä ako súčasť detoxikačných kúr. Vlažná voda ochutená jeho šťavou, vhodne dochutená čerstvými lístkami mäty a upokojujúcimi kvetmi levandule je správnou voľbou do všetkých redukčných diét a rôznych pôstov. Štúdia European Journal of Pharmacology presviedča, že antioxidant z citrónovej kôry, ktorý nesie príznačný názov D-limonén, zmierňuje problémy s nevoľnosťou, stresom a napätím. Pri skúšaní na myšiach mal na tieto tvory silný terapeutický účinok na ich metabolické procesy súvisiace s obezitou. D-limonén sa rovnako nachádza aj v pomarančoch a vedci o ňom zistili, že dokáže aktivovať enzýmy v pečení, ktoré sa podieľajú na detoxikačných procesoch v ľudskom tele.

Skvelá dvojica na chudnutie

Zelený čaj je pri likvidácii telesných tukov skvelou voľbou. Pokiaľ sa však doplní o zopár kvapiek osviežujúceho citróna, je jednotkou redukčných diét. Podľa novej štúdie, účastníci, ktorí pili 4 – 5 šálok zeleného čaju denne a popritom cvičili, stratili pol kilogramu hmotnosti za týždeň. Citrónová šťava naviac pomáha posilňovať účinok polyfenolov v čaji. Citrón si svoje uplatnenie nachádza aj v kuchyni, pričom netreba zabúdať, že môže byť výborným doplnkom rôznych dresingov. Môžete sa napríklad inšpirovať týmto jednoduchým receptom na lahodne osviežujúci citrónový dresing. Zmiešajte dve polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy, jednu lyžičku najemno nastrúhanej citrónovej kôry, 1 lyžicu medu, 1/4 lyžičky sušeného tymiánu, 1/4 šálky za studena lisovaného olivového oleja. Soľ a korenie doplňte podľa chuti.

VIDEORECEPT pre tých, čo nemusia chudnúť!

Video

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #chudnutie #ovocie #tuk #detoxikácia #citrón #brušný tuk

+ Nie je každý deň dobrým dňom, snažte sa ho sami čo najviac vylepšiť.
Pri najlepšom myslení sa nenechajte...

+ Nebojte sa budúcnosti, budujete si ju predsa sami.
Nerobte všetko len pre peniaze, robte to preto, lebo chcete....