Postrachy dovolenky? Pozor na slnko, ale aj to, čo dáte do úst

Dovolenkovú sezónu môžu znepríjemniť aj zdravotné problémy. Aké sú najčastejšie komplikácie pri cestách doma, ale aj v zahraničí - a to najmä v horúcom letnom počasí?

06.07.2019 08:00
pláž, more, dovolenka, leto, letná dovolenka,... Foto:
Pozor na horúce slnko. Na dovolenke vám hrozí úpal.
debata

Ako informuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, dovolenkárom najčastejšie hrozia hnačka a úpal. Aj preto je dobré vystríhať sa niektorých jedál či dodržiavať pravidlá pobytu na slnku.

Proti hnačke hygienou

Určite myslite na pravidelné umývanie rúk. Osobná hygiena je dôležitá počas celého roka, ale v neznámom prostredí alebo v exotických krajinách na ňu musíte dbať ešte viac. Rovnako dôležitá je hygiena potravín a vody.

Na dovolenke by sa cestovatelia mali tiež vyhnúť nezvyčajným jedlám. Konzumujte iba dôkladne tepelne spracovanú stravu a nejedzte neumytú surovú zeleninu, majonézy, vajíčka či studené misy, radia hygienici. Lepšie je vybrať si ovocie, ktoré sa dá ošúpať alebo je dôkladne umyté zdravotne bezpečnou vodou. V rizikových krajinách odborníci neodporúčajú používať vodu ani na prípravu kávy či umývanie zubov, uprednostniť by sa mala balená.

Slnko vie byť tvrdý nepriateľ

Pred úpalom, ktorý tiež patrí medzi časté komplikácie v rámci dovoleniek a letných výletov, sa treba chrániť pokrývkami hlavy aj dostatočným pitným režimom. Pomôcť môže klobúk alebo čiapka a, samozrejme, nezabúdajte ani na opaľovacie prípravky. V exotických destináciách by ste nemali používať nižší ochranný faktor ako 30, úplne ideálne je kožu chrániť prípravkami s veľmi vysokým faktorom 50+. Dôležité je používať správne množstvo a telo aj tvár v pravidelnej frekvencii natierať počas celého pobytu na slnku.

Obzvlášť citlivé na slnečné lúče sú deti, bezpodmienečne potrebujú vysoký ochranný faktor. Deti mladšie ako jeden rok by sa vôbec nemali vystavovať priamemu slnečnému žiareniu. Odporúčanie, aby sa ľudia počas horúčav nepohybovali vonku medzi 11.00 h a 15.00 h sa v posledných rokoch posúva na neskoršie hodiny dňa – aj predpovede naznačujú, že najvyššia teplota začína byť počas dňa zhruba medzi 14.00 až 17.00.

Plesniam aj komárom stop!

Vo vlhkom teplom prostredí hrozia tiež plesňové kožné ochorenia, podľa hygienikov sa preto treba vyhýbať chodeniu naboso. Pred komármi je vhodné chrániť sa repelentmi. Predísť zdravotným komplikáciám pomôže návšteva praktického lekára pred vycestovaním. Vzhľadom na destináciu doktor poskytne informácie o potrebných očkovaniach či prípadných zdravotných rizikách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #cestovanie #hnačka #slnko #horúčava #úpal

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...