Zlé a dobré nastavenie tesne pred diétou? Odborníčka vysvetlí, o čo ide

Vedeli ste, že dôležitú úlohu zohrávajú počas diéty aj ľudia vo vašom okolí?

25.06.2019 09:00
strava, obezita, žena, Foto:
V akej psychickej podobe sa púšťate do chudnutia?
debata

Ak už máte za sebou niekoľko diét, zrejme viete, aká dôležitá je pri tomto procese zmeny ľudská psychika. „Keď človek začína diétu s pozitívnym naladením, teší sa, že zmení svoj život, že ide pre seba niečo urobiť, je to správne psychické nastavenie pred štartom diéty. Naopak, v náročnom období, kedy na diétu myslíme ako na čosi nepríjemné, čo nás bude obmedzovať, tak by sme štart diéty mali odložiť,“ začína opisovať Martina Dvořáková, výživová poradkyňa. Psychika zohráva zásadnú rolu v dosahovaní požadovaného výsledku.

Výživová špecialistka Martina Dvořáková. Foto: KetoDiet
Martina Dvořáková Výživová špecialistka Martina Dvořáková.

Podpora okolia nie je takisto v snahe o chudnutie zanedbateľná. „Mnoho ľudí, snažiacich sa o zmenu, má okolo seba osoby, ktoré ho demotivujú. Opakujú mu, že zmenu životného štýlu nedokáže, že zlyhá a tak ďalej… Sebevedomie človeka klesá a s ním aj odhodlanie pri diéte zotrvať. V takých prípadoch je potom dobré mať po svojom boku práve nejakého kouča, poradcu z oblasti výživy, ktorí ho bude v diéte podporovať,“ dodáva odborníčka a zároveň nabáda, aby sme do chudnutia zapojili niekoho z rodiny, partnera či kamarátku. „Budete si vzájomne pomáhať, strážiť sa, motivovať. Keď vás partner bude čakať v športovom oblečení, len sotva ho budete chcieť sklamať hľadaním výhovoriek.“

Napokon, určenie si cieľov je rovnako zásadným krokom v našom snažení. Je dôležité mať na začiatku reálne a dosiahnuteľné ciele. „Chudnutie je zložitý proces a s naším telom sa neoplatí experimentovať. Schudnúť všetky tie nadbytočné kilogramy, ktoré sa na nás nalepili v priebehu rokov, sa nedá zo dňa na deň. Nie je dobré fantazírovať, ani sa preceňovať. Začnite napríklad s cieľom 5 kilogramov. Akonáhle ich dosiahnete, posuňte svoj cieľ o ďalších päť. Ak si hneď na začiatku určíte cieľ 30 kilogramov, cesta bude pridlhá a mnohokrát nereálna. Vtedy nastane moment, že sa cieľa vzdáte,“ dodáva odborníčka na keto diétu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #motivácia #psychika #keto diéta

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...