Šikovné triky pomôžu odstrániť pocit nafúknutého brucha

Nafúknuté brucho dokáže opticky pridať niekoľko centimetrov na obvode pása. Hoci sa teda netrápime s nadbytočnými kilogramami, pocity plnej a nadutej brušnej dutiny môžu vyvolať dojem, že trpíme nadváhou. Ako sa vyhnúť tomuto problému?

23.06.2019 17:00
jedlo, chudnutie, diéta, brucho, strava Foto:
Základným pravidlom pri častom nadúvaní je obmedzenie konzumácie jedál s vysokým obsahom vlákniny.
debata

Vláknina obsiahnutá v ovocí, zelenine či semenách rastlín tvorí nevyhnutnú súčasť zdravého stravovania. V prípade, že sa trápime s nafúknutým bruškom, tento druh sacharidu nie je práve ideálnou voľbou. Vláknina totiž v tráviacom trakte viaže na seba tekutiny, škodlivé látky a tým zväčšuje svoj objem. Počas trávenia tak dochádza k vyššej tvorbe plynov, než za normálnych okolností.

Základným pravidlom pri častom nadúvaní je obmedzenie konzumácie jedál s vysokým obsahom vlákniny. Zaraďujeme k nim najmä strukoviny. Zo zeleniny brokolicu, kapustu a z ovocia avokádo, jablká, hrušky a maliny. Avokádo obsahuje približne 9 gramov vlákniny, podobným množstvom sa chvália aj maliny a do piatich gramov vlákniny majú jablká a hrušky.

Menej tukov, aj tých zdravých

Množstvo živočíšnych, ale i rastlinných tukov v strave dokáže narobiť vážne problémy so zažívaním. Väčšina ľudí s trávením spomínaných makroživín nemá problém, o čosi horšie sú však na tom ľudia, ktorí citlivo reagujú na mastné potraviny. Výsledkom je naduté, tvrdé brucho a pocit nepohodlia.

Dokonca aj zvýšený príjem takzvaných zdravých tukov z rastlinných olejov, semien rastlín či orechov môže zapríčiniť nadúvanie. Pri spomínaných ťažkostiach je preto vhodné voliť menej tukom nabité potraviny, skôr bohaté na jednoduché cukry a bielkoviny.

Voda áno, bublinkové nápoje nie

Dostatočné pitie tekutín pomáha zmierňovať ťažkosti s trávením. Jednak navodí rýchlejšie pocit zasýtenia, ale rovnako odstráni problémy so zápchou, ktorej sprievodným javom je boľavé a nafúknuté brucho. Pokiaľ siahate po minerálnych vodách sýtených oxidom uhličitým, buďte na pozore. Sýtené a jemne sýtené minerálne vody uvoľňujú v žalúdku väčšie množstvo plynu, spomínaného CO2, čo sa prejaví aj na nepríjemných pocitoch spojených s nadúvaním.

Hoci samotná káva nemá v sebe žiadne bubliny, pre ľudí s nafúknutým bruchom môže byť doslova katastrofou. Častá konzumácia tohto čierneho moku zapríčiňuje podráždenie žalúdka a čriev, čo vedie v konečnom dôsledku k nadprodukci­i plynu.

Rozprávanie počas jedla je problém

Vedci prichádzajú so zaujímavým tvrdením, že aj rýchla konzumácia jedla sa môže podpísať pod problémy s nadúvaním. Tento efekt vysvetľujú tým, že hltaním stravy v podstate prehltneme aj vyššie množstvo vzduchu. To isté platí aj v prípade, ak máme tendenciu pri stolovaní neustále rozprávať sa s prísediacimi.

Po jedle sa neodporúča ihneď si sadnúť do kresla, či ľahnúť na posteľ. Tráveniu totiž údajne prospeje aj gravitácia, ktorá zabráni zbytočnej tvorbe plynu. Najlepším liekom v danom prípade je teda krátka prechádzka po každom väčšom jedle. Komplikácie s trávením a nadúvaním spôsobujú aj viaceré „spúšťače“, vďaka ktorým je pravdepodobnosť výskytu poruchy trávenia vyššia, ako za iných okolností. Patria k nim potravinová neznášanlivosť či reflux.

debata chyba
Viac na túto tému: #nadváha #vláknina #obvod pása #nafúknuté brucho

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...