Skracuje život vysedávanie pri sociálnej sieti?

Cigarety, nezdravá strava, stres a ponocovanie dokážu skrátiť život. Existujú však aj viaceré iné príčiny predčasnej smrti. Na čo si dávať pozor?

16.06.2019 17:00
Prejedanie sa nerobí nášmu telu najlepšiu službu. Foto:
Nočné prejedanie sa nerobí nášmu telu najlepšiu službu.
debata

1. Dlhová pasca

Vedci považujú míňanie peňazí za jednu z príčin, ktoré sa môže v konečnom dôsledku podpísať pod skrátenie dĺžky života. Niektorí ľudia totiž podliehajú silným a niekedy aj zbytočným nutkaniam pri nakupovaní v obchode. Namiesto potrebných vecí, potravín či oblečenia, si tak zaobstarajú množstvo drahých zbytočností. Nerozvážne míňanie peňazí vedie k vzniku dlhov a tie, ako tvrdia odborníci, k duševným ochoreniam. Štúdia z roku 2013 potvrdzuje, že medzi psychickými chorobami a finančnými problémami existuje súvislosť. Dospeli k záveru, že pravdepodobnosť psychickej poruchy je trojnásobne vyššia u zadlžených ľudí oproti tým, ktorí s nesplatenými záväzkami nemajú problém.

2. Sledovanie televízie

Ak vám vysedávanie pred televízorom zaberie niekoľko hodín denne, vymyká sa tento spôsob relaxu zdravému životnému štýlu. Nedávna štúdia presviedča, že sledovanie televízie a nízka fyzická aktivita v rannej dospelosti spôsobujú horšie zdravie v strednom a vyššom veku. Výskum zachádza ešte ďalej a tvrdí, že ľudia, ktorí pozerajú televíziu príliš často sa jednoducho povedané stávajú hlúpymi. Svoje zistenia opierajú o reálne čísla. Zistili, že ak ľudia, ktorí strávia tri hodiny denne pred televíznou obrazovkou v priebehu štvrťstoročia, v nasledujúcom období prichádzajú o schopnosť pamätať si či učiť sa. Naopak, zdravý a bystrý mozog zabezpečila výmena vysedávania pre televízorom za rôzne druhy fyzickej aktivity.

3. Jedzte, keď sa nehlási hlad

Nočný nájazd na chladničku, neustála túžba po sladkom či vyprážanom jedle môže predznamenávať to, že počas dňa konzumujete málo výživného jedla. Nabraté kalórie z prehreškov počas noci sa však na dĺžke života odrážajú omnoho viac, ako keď si doprajeme jedlo navyše počas dňa. Nezdravá strava a v nesprávny čas skracuje život skrz rôzne fyzické ochorenia. Medzi štandardné ochorenia spôsobené aj nesprávnym životným štýlom patrí cukrovka 2. typu, vysoký krvný tlak, ochorenia obličiek a niektoré druhy rakoviny.

4. Trápenie sa minulosťou

Premýšľanie o trápení spred niekoľkých rokov, alebo iba spred niekoľkých minút vplýva podľa odborníkov rovnako stresujúco na našu psychiku. Štúdia publikovaná v časopise Behavior Research and Therapy zistila, že neustále premýšľanie nad negatívnymi zážitkami z minulosti vedie k zvýšenému výskytu depresívnych ochorení. Depresie zhoršujú kvalitu života a v krajných prípadoch ho môžu skrátiť samovraždou. Naopak, filtrovanie negatívnych emócií a správna psychohygiena majú výrazne pozitívny vplyv na predĺženie života.

5. Život na sociálnej sieti

K pocitom osamelosti a izolácie môže viesť vysedávanie pri sociálnych sieťach. Čakanie na pomyselný „like“ môže podľa odborníkov spôsobovať zbytočné návaly napätia, nervozity, úzkosti a depresie. Negatívne myšlienky však spôsobuje až príliš dokonalý život našich známych, ktorí ho takto prezentujú na internete. Výskum ukazuje, že výskyt depresií zvyšuje aj závisť nad životom iných. Štúdia zároveň poukazuje na skutočnosť, že väčšina ľudí považuje sociálne médiá za spôsob relaxu a nadobudnutia pocitov šťastia. Záver výskumu naznačuje, že čím viac trávime čas na sociálnej sieti, tým viac dochádza k poklesu nálady.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dlhy #životný štýl #depresia #minulosť #sociálne siete #nočné prejedanie sa

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...