Toto je tajomstvo vitamínov z druhej časti abecedy

Vo vode rozpustné vitamíny C, B, ale aj v tukoch rozpustné vitamíny D, E, K a A. Denný prísun týchto mikroživín je nevyhnutný pre správne fungovanie ľudského tela. Existujú však aj menej známe vitamíny, ktoré sa ukrývajú pod písmenami F, H, M a U. Poznáte ich účinky?

07.06.2019 14:30
ovocie, vitamíny, výživa Foto:
Vitamíny si naše telo nevie syntetizovať, musíme ich prijímať v potrave.
debata

Ocení ho najmä pokožka

Vitamín F je označenie pre kyselinu linolovú a písmenko „f“ sa do názvu tejto látky dostalo z anglického názvu fatty acid, teda mastná kyselina. Ľudské telo si tento druh vitamínu nevie vyrobiť a nakoľko ide o esenciálnu mastnú kyselinu je potrebné ju prijímať vo forme pestrej stravy. Ideálnym zdrojom tejto chemickej zlúčeniny sú predovšetkým píniové orechy, pistácie, jadierka hrozna, hroznový olej a ľanové semienka. V kozmetickom priemysle sa osvedčil najmä jeho vplyv na regeneráciu poškodeného či zapáleného tkaniva. Oceňuje sa tiež jeho schopnosť „premastiť“ suchú pokožku a uzdraviť lámavé a nekvalitné nechty. Mladšie ročníky chvália jeho blahodarné účinky na potláčanie akné. I napriek tomu, že tento vitamín je prakticky tuk, jedná sa o jeho zdravšiu alternatívu. V tomto prípade podporuje metabolizmus a výrazne napomáha aj pri chudnutí. Znižuje zároveň vysokú hladinu zlého cholesterolu, stabilizuje krvný cukor a pomáha udržiavať srdce v dobrej kondícii.

Potlačí únavu i bolesti hlavy

Vitamín H známy tiež pod názvom biotín sa zaraďuje k vitamínom, ktoré sa podieľajú na udržiavaní zdravej a sviežej pokožky. Na svoje si prídu aj zanedbané, suché sliznice, nechty a poškodené vlasy. Vďaka dostatočnej dávke „háčka“ sa telo môže popýšiť vláčnou pokožkou, ale aj peknou lesklou pokrývkou hlavy. Netreba zabúdať, že vitamín H nemá svoje využitie len na udržiavanie krásy, pomáha totiž aj pri bolestiach hlavy, alergiách a únave. Posilňuje zároveň imunitný systém, potláča bolesti svalov a pôsobí na celkovú psychickú pohodu. V kombinácii so stopovým prvkom chrómom je výborným pomocníkom pri potláčaní chuti na sladkosti a využíva sa aj v diétach rôzneho druhu. Najviac biotínu nájdeme v živočíšnych zdrojoch, a to v mäse, vajíčkach, mliečnych produktoch, rybách i pečeni. K rastlinným zdrojom vitamínu H patria ovsené vločky, banány, mandle, vlašské orechy, arašidy, ale aj avokádo a huby. Pri nedostatku tejto látky sa môžu objaviť problémy s nervovou sústavou, oslabené vlasy, ekzémy, zápaly kože. Netreba zabúdať, že podceňovanie príjmu vitamínu H sa spája aj s rýchlejším nábehom únavy, horším zaspávaním a nechuťou do jedla.

Cenný vitamín z listov rastlín

Označenie M patrí vitamínu, ktorý nesie tiež označenie kyselina listová (acidum folicum). Pomenovanie získal príznačne podľa čerstvých, zelených listov rastlín, kde je tohto vitamínu najviac. Objav tejto prospešnej chemickej zlúčeniny spadá do obdobia druhej svetovej vojny a nakoľko bol prvýkrát izolovaný z listov špenátu, dostal pomenovanie kyselina listová. Vitamín M podporuje činnosť žalúdka, čriev a pečene. S dobrými výsledkami sa môže pochváliť pri metabolizme tukov i aminokyselín. K jeho kľúčovým vlastnostiam patrí ochrana plodu počas tehotenstva, odvracanie rizika infarktu či mozgovej príhody. Kyselina listová získava body aj v prípade ochrany pre rakovinou pľúc, hrubého čreva a konečníka. Medzi tradičné zdroje vitamínu M zaraďujeme kvasnice, pečeň, srdce, hovädzie i bravčové mäso. Samozrejme, aj listovú zeleninu, špenát, šalát či karfiol.

Preč s otravnými vredmi

S tráviacimi ťažkosťami, vredmi, či nahromadenou žalúdočnou kyselinou si hravo poradí vitamín U. Hlavnými príčinami vredov žalúdka a dvanástnika sú predovšetkým baktérie, kedy dochádza k nerovnováhe medzi prospešnými a škodlivými mikroorganizmami. Pod ich vznik sa tiež podpisuje nezdravý životný štýl a chronický stres. Vredy žalúdka sa ozývajú najmä v podobe bolesti po jedle, prejavujú sa aj pálením pažeráku. Pri dvanástniku sa vredy hlásia o slovo najmä nalačno a v noci. Medzi jeho ďalšie vlastnosti patrí posilňovanie imunitného systému, napomáha detoxikovať organizmus a netreba zabúdať aj na to, že pôsobí ako mierne antidepresívum. Skvele sa hodí aj pri vyvažovaní hladiny cukru v krvi, reguluje diabetes a pôsobí celkovo na enzymatické procesy v organizme, čím zlepšuje nielen trávenie, ale aj metabolické procesy. Za účinný liek proti rôznym chorobám považovali starí Rimania kapustu, v ktorej sa vyskytujú veľké množstvá spomínanej látky. K ďalších zdrojom vitamínu U zaraďujeme tiež listovú zeleninu, špenát, syry, vaječný žĺtok, ale aj fazuľu a cesnak.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #kyselina listová #biotín #mikroživiny #kyselina linolová #vitamín U

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...