Ktoré ranné zlozvyky zničia zvyšok dňa?

Vykročenie nesprávnou nohou z postele nás môže pripraviť o dobrú náladu počas celého dňa. Podobne to platí aj v prípade niektorých zvykov.

05.06.2019 11:00
žena, ráno, vstávanie Foto:
Pocity sviežosti i dobrej nálady prezrádzajú o kvalite spánku viac, než čokoľvek iné.
debata

Sledovanie sociálnych sietí, vynechávanie raňajok či sprchy krátko po zobudení neveští pre budúci úspech dňa nič dobré. Ako si s tým poradiť?

Sledovanie spánku kazí náladu

Hoci sú moderné technológie skvelým pomocníkom pri sledovaní denných aktivít, kalórií a počtu nachodených krokov, v skorých ranných hodinách si s nimi nie je potrebné zaťažovať myseľ. Platí to najmä o takzvaných fitness hodinkách či náramkoch. Ak smeruje náš prvý ranný pohľad na zápästie na nameranú hodnotu spánku, môžeme zostať výsledkom sklamaní a frustrovaní.

Vedci sa totiž domnievajú, že údaje na fitness náramku, s ktorými nie sme spokojní, zvyšujú nervozitu a frustráciu. Namiesto tohto výdobytku techniky je pri hodnotení spánkového rytmu vhodné zamerať sa na vlastné pocity. Pocity sviežosti i dobrej nálady prezrádzajú o kvalite spánku viac, než čokoľvek iné.

Prvý pohľad dňa na sociálnu sieť?

Nasmerovať deň nesprávnym smerom často pomáhajú aj sociálne siete. Nakoľko si ich väčšinou prezeráme na mobilných telefónoch, nevyhneme sa tak modrému svetlu, ktoré vyžaruje z týchto zariadení a rovnako aj silnému jasu. Zatiaľ čo spomínané svetlo sa dá zredukovať funkciami takzvaného modrého filtra, samotný obsah sociálnej siete je už iný problém.

Odborníci varujú, že negatívne príspevky, ktoré si čítame ihneď po zobudení spôsobujú nepríjemné pocity, hnev, podráždenosť, čo sa premietne do nálady a prežívania zvyšku dňa. Navyše, kontakt s mobilným telefónom pripravuje väčšinu z nás o drahocenný čas, ktorý si môžeme ušetriť na vykonávanie prospešnejších ranných zvykov.

Menej vody, viac kávy. Chyba

K ranným rituálom, ktoré netreba opomínať, patrí jednoznačne doplnenie potrebného množstva tekutín. Po sedem až osemhodinovom spánku sa ľudský organizmus nachádza v stave miernej dehydratácie, čo sa prejaví smädom, vyschnutou sliznicou úst, problémom s močením a zápachom z ústnej dutiny. Prvé kroky z postele tak majú jednoznačne smerovať k zdroju pitnej vody.

V prípade, že je ranná kávička denným rituálom, ktorého sa nechceme zbaviť, majme na pamäti, že po každej šálke tohto odvodňujúceho nápoja je potrebné doplniť si stratené tekutiny najmenej tromi decilitrami vody. Dostatok tekutín v počiatočných fázach dňa osviežuje organizmus a výrazne potláča únavu.

Sprcha radšej ráno, nie večer

S únavou si vie poradiť aj ďalší ranný zvyk, ktorému sa snaží veľa ľudí vyhýbať z dôvodu nedostatku či straty času. Stres z náhlenia sa do práce sa snažia zmierniť ušetrením času, napríklad vynechaním sprchy, respektíve presunutím hygieny do večerných hodín predchádzajúceho dňa. Takto ušetrený čas sa však počas dňa nemusí zúročiť dobrou náladou, práve naopak. Teplá voda zo sprchy rozprúdi krv v cievach, zmyje nečistoty, pot, prípadne nepríjemný telesný pach.

Pravdou je, že o dobrý nástup do nového dňa sa dokáže postarať aj prvé jedlo dňa. Pokiaľ sú raňajky vybavené veľkým množstvom jednoduchých cukrov, napríklad v podobe sladkého müsli, ovocného džúsu či džemu, dochádza k prudkému zvýšeniu inzulínu a následným pocitom únavy, nervozity a vyčerpanosti. Začiatok dňa môžu naopak naštartovať celozrnné výrobky, zdravé tuky v podobe avokáda, orechov, tiež ovsené vločky a porcia čerstvého ovocia alebo zeleniny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #raňajky #sociálne siete #spánok #zvyky #sprchovanie

+ Na alkohol dnes zabudnite, zvoľte si dnes inú cestu.
Osviežte si myseľ a opakujte si čo už viete a k tomu sa...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, vaše telo ju nevyhnutne potrebuje.
Dôležité rozhodnutia prinesú očakávané zisky....