Po prečítaní týchto štatistík sa určite postavíte zo stoličiek! Sú hrozivé

Osem a viac hodinové sedenie za počítačom? Ako veľmi takáto pasivita škodí nášmu zdraviu?

31.05.2019 17:00
chrbát, chrbtica, bolesť chrbta Foto:
Nekonečné sedenie za počítačom má svoje následky.
debata

Odpoveď podľa novej štúdie znie – viac ako sme si doteraz mysleli. Nórski vedci, ktorí sa pod štúdiu podpísali, bijú na poplach. Kto veľa sedí, hrozia mu niektoré ochorenia viac ako aktívnym ľuďom – ide o choroby srdca, cukrovku 2. typu či rakovinu hrubého čreva.

Podobné štúdie už aj v minulosti jasne hovorili o negatívach dlhého sedenia za pracovným stolom, aj o zvyšovaní percenta úmrtnosti u ľudí, ktorí sedeli a uprednostňujú pasívny spôsob života. Aj preto experti radili v kanceláriách pracovať nielen v sede, ale aj v stoji, čoho sa chytili mnohé spoločnosti a zamestnancom takéto striedanie pracovnej polohy umožňujú.

Aj centrum pre zdravie pri fakulte športu v Kolíne pred pár rokmi prišlo zo štúdiou, podľa ktorej sa zdravý dospelý človek denne aktívne hýbe 25 minút – pritom pred 100 rokmi sa aktívne hýbal 8 až 10 hodín denne. Dôsledky tohto trendu sú desivé – narastá percento chorých ľudí – nielen fyzicky chorých, ale aj psychicky.

Dôvodom je aj to, že počas sedenia svaly výrazne ochabujú a chrbtica tak stráca svoj prirodzený „podporný systém“. O slovo sa hlásia bolestivé prejavy – ako sú problémy s platničkami či s krčnými stavcami. Nepríjemné, nemiznúce bolesti, samozrejme, ničia ľudí aj psychicky, kvalita života sa zmenšuje.

Nelichotivú štúdiu zverejnil aj „American Journal of Epidemiology“, ktorý súvislosť medzi dlhým sedením a vyššou úmrtnosťou sledoval dlhých 14 rokov a do ktorej sa zapojilo 120 000 dospelých Američanov, výsledky zverejnil v roku 2014 – muži, ktorí denne sedia 6 a viac hodín, mali o 20 percent vyššiu úmrtnosť ako tí, ktorí denne sedeli 3 a menej hodín. U žien bolo toto percento ešte hrozivejšie – až 40-percentné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sedenie #zdravie #pohyb #kancelária

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...