Exotická dovolenka? Neriskujte zdravie, na toto nesmiete zabudnúť!

Chystáte sa na dovolenku do exotiky? V takom prípade by ste určite nemali zabúdať na vaše zdravie.

31.05.2019 09:00
dovolenka, leto, letná dovolenka, rodina,... Foto:
Mnohé exotické destinácie sú nádherné, ale nezabúdajte myslieť aj na opatrnosť v súvislosti s vaším zdravím.
debata

Medzi najdôležitejšie preventívne opatrenia pred cestou do exotických krajín patrí očkovanie, informovanie sa o epidemiologickej situácii, ale aj overenie si hygienických podmienok v cieľovej oblasti.

Komáre a hmyz

V prípade oblastí so zvýšeným výskytom komárov sa odporúča vybaviť sa prípravkami proti tomuto hmyzu, čiže repelentmi a vhodným oblečením, akým je napríklad košeľa s dlhým rukávom a dlhé nohavice, predovšetkým za súmraku.

Hygiena

V cudzích krajoch, najmä tých exotickejších, je nutné, aby sme zvýšili pozornosť voči hygiene. Tá sa netýka len nás samotných a vecí, ako je dôkladné a časté umývanie si rúk. Pozornosť treba venovať aj hygiene potravín a vody.

  1. Potraviny treba konzumovať čisté a dostatočne tepelne spracované, neodporúča sa jesť neumytú surovú zeleninu a ovocie.
  2. Vhodné je piť balenú vodu. V prípade umývania ovocia a zeleniny je tiež dobré ich umyť pod balenou vodou. Ak je v danej krajine voda nepitná, vyhnite sa jej prehĺtania aj pri sprchovaní alebo umývaní zubov. Pre druhý prípad, teda vyplachovanie zubnej pasty, by ste mali mať radšej tiež k dispozícii balenú vodu.

Opaľovanie

Slnko v exotických destináciach je často omnoho silnejšie ako v európskych letoviskách. Platí, že chrániť sa treba všade, no v exotike na to dbajte ešte intenzívnejšie. Pravidelne sa krémujte, chráňte pred úpalom používaním pokrývky hlavy a s deťmi sa držte radšej výlučne v tieni.

Očkovanie

V prípade cestovania do exotických zahraničných destinácií by sa mali pre očkovanie rozhodnúť aj tí cestovatelia, ktorí ho doma odmietajú a spochybňujú. Navyše, niektoré krajiny samy vyžadujú potvrdenie o vakcinácii od turistov vstupujúcich do krajiny. Dobré je zaočkovať sa proti žltej zimnici, meningokokovým nákazám a poliomyelitíde.

Žltá zimnica sa vyskytuje najčastejšie vo vybraných krajinách Afriky a Latinskej Ameriky. Očkovania proti meningokokovým nákazám sa napríklad vyžadujú pri vstupe do Saudskej Arábie, najmä pri pútnických cestách. Očkovanie proti poliomyelitíde môžu niektoré krajiny vyžadovať najmä od osôb, ktoré prichádzajú z endemických oblastí. Očkovanie proti vírusovej hepatitíde typu A a B, japonskej encefalitíde, brušnému týfusu, besnote, cholere a iným infekčným ochoreniam preventabilných očkovaním sú viac-menej odporúčané.

Dobrá rada pred výletom

Cestovatelia by si mali pozrieť na webovej stránke Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) najaktuálnejšie rizikové oblasti pre jednotlivé druhy očkovania preventabilných infekčných chorôb a tiež zoznam krajín s povinným alebo odporúčaným očkovaním proti žltej zimnici, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Rovnako považuje za vhodné kontaktovať centrá pre cudzokrajné choroby v SR, ktoré poskytujú nielen informácie o očkovaní, ale aj samotné očkovanie a komplexné zdravotné služby pred vycestovaním. Centrá pre cudzokrajné choroby zamerané výlučne na komplexné služby pred cestou do zahraničia sa nachádzajú v niekoľkých mestách v rámci Slovenska, a to v Bratislave, Nitre, Žiline, Martine, Banskej Bystrici a Košiciach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #cestovanie #zdravie #Telo #očkovanie #exotika #opatrnosť

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...