Je lepšia surová alebo varená zelenina?

Mýtom o tom, že pri tepelnom spracovávaní zeleniny sa ničia všetky výživné látky je koniec. Odborníci potvrdili, že v niektorých prípadoch sa varením tohto druhu potravy aktivujú kľúčové zdraviu prospešné antioxidanty, ale aj vitamíny.

28.05.2019 07:00
Asparágus, zelenina, PR článok, reklama,... Foto:
Mrkva, špenát, žltá aj červená paprika obsahujú betakarotén, ktorý sa aktivuje pri vyšších teplotách.
debata

Keď sa telo nedostane k vitamínom

Zelenina sa pýši obsahom vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov. Toto výživové spektrum dopĺňa vysoké množstvo vlákniny a antioxidantov. Zatiaľ čo vitamíny a minerálne látky sú potrebné na správne fungovanie organizmu, antioxidanty ho chránia pred vznikom rakovinových buniek. V tele vznikajú vplyvom voľných radikálov, ktoré spôsobujú oxidačný stres. V laickej verejnosti sa traduje, že ideálnym pokrmom pre naše zdravie je práve surová zelenina. Telo sa však k zdraviu prospešným látkam dostáva trávením, ktoré sa začína v ústnej dutine za pomoci enzýmov, pokračuje v žalúdku a tenkom čreve. Enzýmy a žalúdočné kyseliny rozkladajú potravu a umožňujú nám získať vitamíny a minerálne látky ukryté v zelenine.

Ako sa dostať k živinám

Rastliny sa ale vyznačujú tým, že majú hrubú bunkovú stenu. Pokiaľ konzumujeme zeleninu len v surovom stave, môže nastať zvláštna situácia. Ľudské telo sa v podstate nestihne dostať k celému radu uvedených látok. Naopak, varenie doslova nabúra steny buniek rastlín a umožňuje sa enzýmom a žalúdočným kyselinám rýchlejšie dostať k výživným látkam. Niektorí odborníci na výživu sú voči týmto tvrdeniam skeptickí a zastávajú iný názor. Tvrdia, že varenie zeleniny ničí vo vode rozpustné vitamíny. K týmto vitamínom zaraďujeme vitamíny radu B a vitamín C. V tukoch rozpustné vitamíny D, E, K a A si udržiavajú svoju chemickú štruktúru aj pri vyšších teplotách. Zlatá stredná cesta medzi rozličnými názormi spočíva v skracovaní doby varenia. Čím menej času venujeme tomuto spôsobu prípravy jedla, tým viac vitamínov B a C sa zachová v zelenine.

Nepodceňujme paradajky

Existujú však aj látky, ktoré si priam pochvaľujú varenie. Zaraďujeme k nim aj silný antioxidant nachádzajúci sa v paradajkách, červenej kapuste či špargli s názvom lykopén. Ak konzumujeme surové paradajky, nezískame z nich dostatočné množstvo spomínanej látky. Až pri varení sa totiž uvoľňuje vo vyššom množstve. Lykopén pôsobí proti viacerým druhom rakoviny, najčastejšie rakovine prsníka a žalúdka. Oceňujú sa aj jeho vlastnosti v boji proti kardiovaskulárnym ochoreniam, znižovaní krvného tlaku a ochrane pokožky pred UV žiarením.

S mrkvou do hrnca

Aj mrkva, špenát, žltá a červená paprika, ale aj petržlenová vňať sa môžu popýšiť vitamínom, ktorý sa aktivuje pri vyšších teplotách. Niektorí odborníci dokonca presviedčajú, že množstvo beta karoténu sa pri varení výrazne zvyšuje. Beta karotén patrí k antioxidantom a v tele sa mení na vitamín A. Okrem pokožky pomáha pri zlepšovaní zraku a ocenia ho tiež vlasy a zuby. Netreba však zabúdať, že lepšou alternatívou je jeho prírodná a nie syntetická forma, nakoľko pri druhej spomínanej možnosti sa táto látka môže správať ako takzvaný prooxidant. V tele teda na rozdiel od antioxidantov zvyšuje úroveň oxidačného stresu, čo môže viesť k viacerým ochoreniam.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zelenina #vitamíny #mrkva #minerály #antioxidanty #paradajky #lykopén #betakarotén #stopové prvky

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...