Keď sa lenivá štítna žľaza zahráva s chudnutím

Ak vyvážená strava či dostatok pohybu nestačia na zhadzovanie nadbytočných kilogramov, niečo nie je v poriadku. Pod spomalený metabolizmus sa vo veľkej miere dokáže podpísať „neposlušná“ štítna žľaza. Všímajte si najmä tieto príznaky.

26.05.2019 11:00
váženie, váha, chudnutie Foto:
Cvičíte, správne sa stravujete a predsa nechudnete?
debata

Viac pohybu a žiaden efekt?

Metabolizmus je odborné pomenovanie pre látkovú premenu. Makroživiny, čiže sacharidy, tuky a bielkoviny, ale aj mikroživiny v podobe vitamínov a minerálnych látok používa organizmus na fungovanie svalov, vnútorných orgánov a všetky ďalšie telesné funkcie. Snahu ľudského tela zhodiť pri zvýšenej námahe zbytočné kilogramy dokáže zmariť malý dvojlalokový orgán umiestnený v krku, štítna žľaza. Ak neposlúcha, dokáže narobiť poriadne problémy, ktoré sa spájajú najmä s priberaním. Problémy s týmto malým telesným orgánom, ktorý má tvar motýlích krídel, nastávajú pri nedostatočnej produkcii dvoch kľúčových hormónov, v skrátenej podobe sa označujú T3 a T4. Spomínané hormóny sa dostávajú do krvného obehu a zabezpečujú fungovanie ľudského organizmu. V prípade, že všetko „klape“ ako hodinky, telo pri športe, práci, fyzickej aktivite, ale aj pri rozmýšľaní či milovaní, zvyšuje svoj metabolizmus, čím sa pália zásoby kalórií prijatých z jedla.

Potrápi priberanie i nechuť na sex

Nedostatočná funkcia štítnej žľazy sa označuje odborným názvom hypotyreóza, čo je odvodené práve od nedostatku spomínaných „téčkových“ hormónov. Medzi typické príznaky ochorenia patrí naberanie na hmotnosti, suchá koža, únava, vypadávanie vlasov, nepravidelná telesná teplota, silné výkyvy nálad, depresie, spomalené reflexy, nechuť na sex, ale i opuchy tváre. Podľa MUDr. Karolíny Drbalovej z českého Štátneho zdravotného ústavu býva príčinou tohto ochorenia chronický zápal, chirurgický zákrok, ožarovanie krku a podávanie niektorých liekov. „Vývoj štítnej žľazy môže byť porušený ešte pred narodenín. V ojedinelých prípadoch nedostáva zdravá štítna žľaza dostatočnú stimuláciu z vyšších mozgových centier – hypotalamu a hypofýzy. Hypotyreózu je vhodné vylúčiť na začiatku každého tehotenstva alebo ešte pred ním,“ upozorňuje odborníčka na webe szu.cz. Liečba je založená na dopĺňaní hormónov pomocou liekov.

Ak sa choroba zamení s depresiou

Niekedy sa stáva, že sa ochorenie spomínaného orgánu zamieňa s depresiou. V niektorých prípadoch sa tak nelieči základná choroba, ale druhotné problémy. Typickým príkladom je napríklad liečba depresívneho pacienta. Pokiaľ sa u neho začali vyskytovať poruchy nálady, lekári by si mali najprv zobrať na mušku fungovanie štítnej žľazy. Ak vylúčia hypotyreózu, sústredia sa na liečbu depresívnej poruchy. Podľa odborníkov, metabolizmus človeka je závislý od správneho fungovania štítnej žľazy. Často sa prirovnáva k akémusi plynovému pedálu, ktorý dokáže naštartovať trávenie, pankreatické funkcie, zásobenie mozgu a iných orgánov kyslíkom. Ak sa stravujete ukážkovo a snažíte sa pravidelne cvičiť, neuspokojte sa s konštatovaním, že máte spomalený metabolizmus.

A čo ak je „motor“ priveľmi rýchly?

Opakom spomínaného ochorenia je hyperaktívna štítna žľaza. Hypertyreóza sa vyznačuje nadbytočnou produkciou hormónov, čo vedie k celému spektru zdravotných problémov. V tomto prípade však metabolizmus začne pracovať až príliš rýchlo. Zrýchlenie látkovej premeny, za ktorou sa skrýva príliš aktívna štítna žľaza však nie je dôvodom na radosť. Ľudí s týmto ochorením trápi nepravidelný srdcový rytmus a najmä náhly pokles hmotnosti, ktorý sa prejavuje neprirodzeným chudnutím. „Medzi hlavné príznaky patrí jemná, teplá a spotená koža, jemné riedke vlasy, zvýšený lesk očí, zrýchlená srdečná činnosť, vysoká chuť do jedla, ktorá je sprevádzaná paradoxne poklesom hmotnosti, často i o mnoho kilogramov,“ vysvetľuje MUDr. Karolína Drbalová. K ďalším príznakom zaraďujeme častejšiu stolicu, hnačky, nepokojné pohyby, trasenie, nesústredenosť, návaly tepla a nespavosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #hormóny #štítna žľaza #hypotyeróza #spomalený metabolizmus #hypertyreóza

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...