Opuchnutá pošva? Toto sú možné dôvody!

Neexistuje štandard krásy, ako by mala vyzerať vulva. Vonkajšie pysky má každá žena iné, to, čo ich spája, je ich funkcia: Ochrana.

21.05.2019 07:00
sex, láska, intimity, infekcia, pohlavný, pošva Foto:
Keďže pohlavný styk zahŕňa veľa trenia, suchosť v pošvovej oblasti môže viesť k opuchnutým slizniciam.
debata

Pysky by mali chrániť vagínu a klitoris pred podráždením a poranením. Práve pri tejto funkcii môžu preto krátkodobo meniť svoj tvar či veľkosť, v dôsledku zvýšeného prietoku krvi. Ak však opuch ostáva, môže to byť problém.

Ako rozpoznať vážny opuch

Ľahký opuch po sexe je úplne normálny. Jemné tkanivo na pyskoch je mierne podráždené a dobre prekrvené. Ak sa však opuch vyskytuje v kombinácii so svrbením či pálivou bolesťou, môže poukazovať na zápal. Vaginálny výtok tiež poukazuje na zvýšené podráždenie. Môže to mať rôzne dôvody:

Kvasinková infekcia
Táto vaginálna infekcia môže vzniknúť aj v dôsledku iných ochorení. Spôsobiť ju môže cukrovka alebo užívanie antibiotík. To nie je nič, čoho by ste sa mali obávať. Tri zo štyroch žien mali v priebehu svojho života kvasinkovú infekciu. O liečbe sa poradíte so svojím lekárom.

Alergie
Pošva sa správa rovnako ako ostatné časti tela. Ak príde do styku s niečím, na čo je alergická, opuchne. Pysky často podráždi parfum, mydlo alebo prací prostriedok. Aj latex v prezervatívoch alebo chemicky spracované textílie v spodnej bielizni môžu spôsobiť podráždenie.

Sex bez dostatočnej vlhkosti
Keďže pohlavný styk zahŕňa veľa trenia, suchosť v pošvovej oblasti môže viesť k opuchnutým slizniciam. Trenie v takom prípade môže viesť k tzv. traume vo vaginálnej oblasti. Ak sa to vyskytne len raz, nič sa nedeje, pysky často samé od seba odpuchnú.

Bakteriálna vaginóza
Ak sa opuch vyskytne v kombinácii s bielo-šedým výtokom, môže byť spôsobený bakteriálnou vaginózou, to znamená, že bakteriálna rovnováha vagíny je zmiešaná a v intímnej oblasti je viac zlých ako dobrých baktérií. Môže to byť spôsobené aj zmenou sexuálnych partnerov (súvisí s výmenou baktérií) alebo môže byť dôsledkom použitia vaginálnych krémov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #vagína #kvasinková infekcia #opuch

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...