Málo spíte? Pozor, znižujete svoju atraktivitu v očiach partnera

Nedostatok spánku škodí organizmu, o tom niet žiadnych pochýb. Ale málo spánku škodí aj vzťahu dvoch ľudí, tvrdí to aktuálna štúdia.

14.05.2019 13:00
bolesť hlavy, únava, zrak, oči, okuliare,... Foto:
Opäť ste počas noci zle spali? Čo vám hrozí?
debata

Ak zle spíme, na druhý deň sme vyčerpaní, nevrlí a v zlej nálade. Nedostatok spánku tak ovplyvňuje aj naše každodenné vzťahy s blízkym okolím či kolegami v práci. A, samozrejme, nedostatok spánku a následná zlá nálada vplýva aj na náš vzťah. Dokonca vo väčšej miere, než sme ochotní priznať. Upozorňuje na to aj talianska psychologička Theresa DiDonato vo svojom článku, ktorý publikovala v magazíne Psychology Today. Zozbierala a porovnala v ňom dáta z niekoľkých štúdií a dospela k záveru, že nedostatok spánku vážne škodí vzťahu dvoch ľudí.

Okrem iného upozorňuje v článku aj na zaujímavý fakt týkajúci sa vzájomnej atraktivity ľudí. „Vyspať sa do krásy“ tak podľa nej nie je iba zaužívanou „formulkou“… Ako vysvetľuje, štúdia z roku 2010 ukázala, že nedostatok spánku spôsobuje, že pôsobíme na iných ľudí menej atraktívne. Fakt, že po prebdenej noci sme unavení a pôsobíme nezdravo nevidíme len my v zrkadle, ale vidí to aj náš partner. V jeho očiach potom strácame na atraktívnosti, čím častejšie sme nevyspatí, tým menej atraktívni pre partnera sme. Naopak, ľudia, ktorí sú oddýchnutí, vyspatí a svieži pôsobia automaticky atraktívnejšie.

Navyše, nedostatok spánku vplýva aj na našu schopnosť flirtovať. Keď sme unavení, klesá aj naše EQ, čo sa ukázalo aj v štúdii z roku 2006. To znamená, že naša empatia, schopnosť pohotovo odpovedať či zmysel pre humor sú negatívne ovplyvnené našou únavou – tieto danosti sú pri flirtovaní zvlášť potrebné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #partner #spánok #atraktivita

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...