Čo so zlým dychom počas menštruácie?

Spolu s náladovosťou, tráviacimi ťažkosťami a bolesťami brucha sa môže počas vašich dní objaviť ešte jeden nepríjemný problém v podobe zapáchajúceho dychu. Ako si s tým poradiť?

11.05.2019 16:00
úsmev, zdravé zuby, jahody Foto:
Výkyvy hormónov sa nedajú počas „periódy“ príliš ovplyvniť.
debata

Telo rozhádžu hormónu

Nie je tajomstvom, že počas menštruácie dochádza k hormonálnej nerovnováhe v ženskom organizme. Výkyvy hormónov sa nedajú počas „periódy“ príliš ovplyvniť, treba ich len prežiť. Často sa teda vyskytujú problémy so zápachom z ústnej dutiny. Slinné žľazy majú tendenciu produkovať menej slín, čím dochádza k vysúšaniu jazyka. Baktériám, ktoré produkujú nepríjemné pachy, sa darí najmä v suchej ústnej dutine. Hormonálna nerovnováha sa môže niekedy spájať aj s opuchom a krvácaním ďasien. Čistenie zubov je bolestivejšie, než inokedy, čo odrádza ženy od dôkladnejšej hygieny.

Pomôže aj trik so soľou

Sliznicu ústnej dutiny je potrebné počas menštruácie udržiavať dostatočne vlhkú. Základom pre dosiahnutie dostatočnej produkcie slín je preto pitie potrebného množstva tekutín, najviac však vody. Sladené nápoje, káva a niektoré druhy čaju môžu zhoršovať dych. Popíjanie vody pomáha zmývať nadbytočné baktérie z jazyka a spomedzi ďasien. Druhým krokom je vyplachovanie úst soľným roztokom, ktorý si pripravíte zmiešaním dvoch decilitrov vody s jednou lyžičkou soli. Kuchynská soľ odstráni niektoré baktérie a pomôže tak odstrániť nepríjemný dych. Výborným pomocníkom v boji proti spomínaným ťažkostiam je aj používanie zvlhčujúcich prípravkov, medzi ktoré jednoznačne patrí gél z aloe vera. Okrem hydratácie sliznice zmierni opuchy ďasien a osvieži ústnu dutinu.

Cukor podporí nepríjemný zápach

Menštruácia je obdobím, kedy pociťujete aj príliš silné zmeny chuti. Raz je to neodolateľná túžba na sladkosti, inokedy na vyprážané či slané jedlá. Samotný cukor je však nepriateľom zdravej ústnej dutiny. V ústach sa rýchlo rozkladá na kyseliny, ktoré poškodzujú nielen zubnú sklovinu, ale rovnako dokonale vyživuje baktérie produkujúce zápach. Ak však dodržiavate všetky potrebné opatrenia na zabezpečenie hygieny, používate mäkkú kefku, ústnu vodu, medzizubné kefky a zubnú niť, a aj tak sa trápite problémami s dychom, vyskúšajte ešte jeden trik. Chlorofyl, teda zelené rastlinné farbivo, ktoré je dostupné vo forme lacného výživového doplnku by mal pomôcť potlačiť zápach z úst, ale aj celkový telesný pach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zápach #chlorofyl #menštruácia #baktérie #dentálna hygiena #sliny #hormonálna nerovnováha #sucho v ústach

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...