Ak sa však vyskytuje príliš často a dá sa sotva ovládať, je to veľmi nepríjemné – nielen pre nos a uši. Dôvody zvýšeného nadúvania môžu byť rôznorodé.
Príčiny nadúvania:
jedenie a pitie a tráviace problémy v dôsledku príjmu potravy
Mastné, veľmi bohaté jedlá
Príliš veľa surovej stravy a ovocia
Príliš málo pohybu
Sýtené nápoje
Príliš veľa alkoholu, nikotínu a kofeínu
Čo jesť a ako jesť
Preto nie je dôležité len to, ako jedlo pripravíme, ale aj to, ako ho jeme. Vo všeobecnosti telo ľahšie trávi, keď je jedlo varené, obsahuje málo tuku a jeme ho pomaly, poctivo prežúvame a veľa pijeme. Neuškodí, keď si po jedle doprajeme krátku prechádzku, črevo bude vďaka nej lepšie pracovať.