Stretávate sa často s kamarátkami? Žijete zdravšie!

Babinec je zdravý - čím častejšie, tým lepšie. Prečo majú priateľky pozitívny vplyv na zdravie, vysvetlila štúdia.

07.05.2019 09:30
priateľky, ženské priateľstvo Foto:
Stretnutia s priateľmi sú pre nás nevyhnutné a je úplne jedno, čo spolu robíme.
debata

Káva po práci, hodinové klábosenie a prechádzky po meste, nakoniec ešte čaj u jednej doma. Znie to ako úspešné rande, ale takto skutočne často vyzerajú aj stretnutia s najlepšou kamarátkou. Je to dobre strávený čas, kedy sa na nič nemusíte hrať a môžete byť sama sebou. Je to relaxačné a vzrušujúce. Po takom dobrom babinci sa cítime skutočne vynikajúco. A ukázalo sa, že má navyše pozitívny vplyv na naše zdravie.

Šťastnejšie a zdravšie

Vedci z Oxfordskej univerzity zistili, že sociálny kontakt žien prispieva k všeobecnej pohode. Stretávky s priateľkami sú dokonca také dôležité, že môžu vplývať na zdravie žien. Tie, ktoré sa s kamarátkami stretávajú dvakrát týždenne, pôsobia šťastnejšie a zdravšie, ako tie, ktoré sa s kamarátkami stretávajú len zriedka.

Aký má priateľstvo vplyv na zdravie?

Pri spoločnom smiechu a rozhovoroch sa uvoľňujú hormóny šťastia, oxytocín a sérotonín. Tie ešte viac posilňujú medziľudské vzťahy. Zaujímavé je, že smiech v skupine štyroch či menej osôb je pre zdravie užitočnejší ako vo väčšej skupine.

Platí to aj pre mužov?

Samozrejme, aj muži zažívajú uvoľňovanie hormónov šťastia vo vyššie uvedených situáciách. Výskumníci sa však domnievajú, že stretnutia žien majú väčšiu váhu, ako keď sa stretávajú muži. Na to, prečo to tak je, však štúdia ešte nemá jasnú odpoveď. Jednou z teórií je, že ženy sú schopné produkovať hormóny šťastia aj v stresových situáciách, čo u mužov neplatí. Vedci z toho odvodzujú, že ženy potrebujú blízkosť blízkych oveľa častejšie ako muži.

Druhá teória hľadá odpoveď v životných okolnostiach žien. Štatistiky ukázali, že stále sú to ony, ktoré sa starajú o rodinu a deti v prvom rade. Znamená to, že sa ich život odohráva skôr v súkromnej ako verejnej sfére. To je dôvod, prečo má taký hlboký zmysel tráviť čas mimo svojho bežného každodenného života.

Čo sa z toho učíme?

Stretnutia s priateľmi sú pre náš život nevyhnutné. Pritom je úplne jedno, čo spolu robíme. Ide len o spoločne strávený čas – najlepšie dvakrát týždenne! Predovšetkým ženy, ktoré sú často doma a starajú sa o svoju rodinu, mali by si vyhradiť čas na to, aby túto rutinu narušili. Napokon, kto je šťastný, nakazí tým aj svoje okolie!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oxytocín #priateľstvo #sérotonín #šťastie #rutina #smiech

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....