Kedy je ten správny čas na čaj?

Angličania by povedali, že o piatej popoludní. Výživoví experti majú na popíjanie tohto lahodného horúceho nápoja odlišný názor. Prinášame rady, ako si vychutnať šálku chutného čaju.

03.05.2019 11:00
čierny čaj Foto:
Akákoľvek teplota čaju dokáže potešiť naše zmysly.
debata

Pred či po jedle?

Odborníci na výživu sa zhodujú, že čaj sa nemá podávať tesne pred jedlom, ani po ňom. Pred konzumáciou hlavného pokrmu dňa sa má udržať aspoň hodinový časový odstup. Pitie väčšieho množstva čaju môže potláčať chuť do jedla, čo sa v konečnom dôsledku prejaví nedostatočným príjmom kalórií z potravy. Pochutnávanie si na tomto nápoji však využívajú najmä tí, ktorí túžia zhodiť nejaké tie nadbytočné kilogramy. Približne šesťdesiatminútovú prestávku si doprajte aj po zjedení obeda. Výživoví poradcovia neodporúčajú piť čaj ihneď po jedle, nakoľko môže znižovať vstrebávanie dôležitých látok z prijatej potravy.

Pozor na vriace nápoje

Horúci, studený alebo pri izbovej teplote? Teplota čaju zohráva dôležitú úlohu pri podpore zdravia. Hoci sa viacerí výskumníci domnievajú, že akákoľvek teplota spomínaného nápoja dokáže potešiť naše zmysly, opatrnosť treba zvýšiť pri pití vriaceho čaju. Ak sa prevára, dochádza k zbytočnému ničeniu cenných antioxidantov. Z nich sa nachádzajú v čaji predovšetkým polyfenoly, ktoré poskytujú ochranu proti kardiovaskulárnym ochoreniam, cukrovke alebo osteoporóze. Pitím vriaceho čaju dochádza k zvýšeniu rizika vzniku rakoviny ústnej dutiny, hrdla, pažeráka a žalúdka.

Lieky sa zapíjajú vodou

Zapíjanie výživových doplnkov alebo liekov čajom nepatrí k najlepším nápadom. Najmä vtedy, ak si do čaju pridávate trochu mlieka, ktoré ničí vzácne antioxidanty. Horúci voňavý nápoj sa nemá používať ani pri prehĺtaní antibiotík, aby nezabránil ich absorpcii. Čaj, či je biely, zelený alebo fermentovaný čierny, sa má lúhovať približne do desiatich minút. A to tak, aby nebol príliš silný, ani slabý. I napriek tomu, že v čaji je omnoho menej kofeínu, ako je to v prípade kávy, treba sa mať pri jeho varení na pozore. Ak sa čaj varí príliš dlho, zvyšuje sa v ňom obsah kofeínu, čo môže byť nepríjemné najmä v čase, keď sa chystáme na nočný odpočinok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #čaj #antioxidanty #horúci nápoj #polyfenoly #vstrebávanie živín

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...