Ako čo najlepšie využiť vitamíny a vlákninu z ovocia a zeleniny

Ovocie a zelenina v tekutej podobe, vo forme najrôznejších nápojov, sú ideálnym riešením pre získanie vitamínov a minerálnych solí, najmä pre tých, ktorí ich v rámci jedla nekonzumujú.

03.05.2019 07:00
smoothie, raňajky, zdravá výživa Foto:
Ak nechceme prísť o vlákninu, je praktickejšie použiť mixér alebo kuchynský robot.
debata

Nápoje z ovocia a zeleniny si však nie sú rovné: máme extrakty, odstredené nápoje alebo smoothies. Všetky sa pripravujú s využitím čerstvého ovocia a zeleniny a sú ideálnym spôsobom, ako získať vitamíny a výživné látky, píše taliansky denník La Repubblica.

Je to skutočne tak? Alebo stres, ktorému sú tieto potraviny vystavené, ich pripravuje aj o ich výživnú hodnotu? Podľa najnovších údajov vlani skončilo na tanieroch Talianov deväť miliárd kilogramov ovocia a zeleniny, čo je trojpercentný nárast oproti predošlému roku. Snaha jesť zdravé potraviny je tendenciou, ktorá sa prejavuje najmä medzi mladými ľuďmi. Tí ich konzumujú aj v podobe smoothies, koktailov, extraktov a odstredených štiav, v baroch či doma. To je možné vďaka masovému rozšíreniu malých domácich elektrospotrebičov.

„Ovocie a zelenina sú významnou zložkou zdravej výživy,“ uvádza docentka Manon Khazraiová z Univerzity biologického lekárstva v Ríme. „Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča jesť najmenej 400 gramov denne. Klinické štúdie ukázali inverzný vzťah medzi konzumáciou ovocia a zeleniny a rizikom kardiovaskulárnych chorôb, vysokým krvným tlakom, cukrovkou druhého typu, nadváhou a niektorými druhmi rakoviny. Toto pôsobenie je možné vďaka vitamínom, minerálom, polyfenolom a predovšetkým vďaka antioxidantom a vláknine, ktoré obsahujú,“ vysvetľuje.

Výsledok je rovnaký: pohár nápoja z ovocia a zeleniny môže byť to isté, ako keď ich zjeme. Metódy sú však rôzne. V mixéri alebo kuchynskom robote pripravíme chutné smoothies, ktoré na rozdiel od extraktov a odstredených štiav majú vysoký obsah vlákniny. Extrakty sa pripravujú lisovaním za nízkej teploty. Veľkou výhodou oproti odstredeným šťavám je to, že sa zachová veľká časť zdravých látok ovocia a zeleniny a príjemná chuť. Pomocou odšťavovača sa nám podarí získať šťavu aj z ingrediencií, ktoré nie je možné vylisovať, ako sú hrušky, mrkva či zeler. Sú viac koncentrované a výživnejšie ako koktaily.

Čo je najlepšie? „Väčšina ľudí považuje odšťavovač za najlepší, pretože pracuje za studena a s pomalou rýchlosťou. Tým, že nevyrába teplo, dochádza k nízkej oxidácii, takže by mal aj menej znehodnocovať výživnú vlastnosť potravín. Na druhej strane odstredivka umožňuje zachovať vlákninu,“ hovorí docentka Khazraiová.

Lisovaním ovocia a zeleniny sa však stráca časť vlákniny. „Strata vlákniny spôsobuje, že tieto nápoje zvyšujú obsah cukru v krvi viac, než konzumácia ovocia a zeleniny v ich pôvodnej podobe,“ upozorňuje dietológ Robin Foroutan z Akadémie výživy a dietológie. Okrem vlákniny sa strácajú aj niektoré polyfenoly a antioxidanty, ktoré domáce spotrebiče nemôžu účinne extrahovať.

Ak nechceme prísť o vlákninu, je praktickejšie použiť mixér alebo kuchynský robot. Tiež je potrebné pripravený nápoj skonzumovať ihneď. „Aktivita antioxidantov a enzýmov sa časom znižuje. Najmä vitamín C oxiduje,“ poznamenala docentka Khazraiová. Tiež je vhodné nemiešať ovocie so zeleninou, pretože to u niektorých ľudí vyvoláva tvorbu črevných plynov. Výnimkou sú mrkva a jablká, ktoré možno miešať s iným ovocím a zeleninou.

Ak držíte diétu, je vhodné obmedziť sa na dve až tri poháre šťavy denne. Aj nápoje pripravené doma obsahujú prírodný cukor, takže sú kalorické. Kto musí kontrolovať hladinu cukru v krvi alebo kto sa snaží obmedziť prísun sacharidov, aby schudol, musí počítať aj poháre štiav.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #ovocie #zelenina #Telo #vitamíny #vláknina #extrakt

+ Vyberajte vhodný typ hydratácie práve pre svoju pokožku.
Šetrite, avšak si dávajte pozor na čom šetríte....

+ Ostaňte dnes doma a oddýchnite si, potrebujete to.
Využívajte svoje odborne znalosti a osviežte si ich....