Zle spíte? Čo všetko vám hrozí? Okrem iného aj pokles libida

Neliečená spánková porucha dýchania, tzv. spánkové apnoe, súvisí so zdravotnými rizikami. Môže stáť za dopravnými nehodami aj za zníženým libidom.

02.05.2019 17:00
spánok, bdenie, nespavosť, spánková hygiena Foto:
Čo robíte uprostred noci vy?
debata

„Ide o psychické a sociálne následky, keď boli v súvislosti so spánkovými poruchami spozorované napríklad pokles duševnej výkonnosti, pokles libida, impotencia, zábudlivosť, zhoršenie sústredenosti či pamäti,“ upozornil lekár zo Spánkového laboratória v Bratislave Branislav Drugda.

Spánkové apnoe je porucha spánku, ktorá je charakterizovaná opakovaným prerušením dýchania v rámci spánkového cyklu. Tieto prerušenia sú spôsobené uvoľnením mäkkého tkaniva v dýchacích cestách, ktoré zabraňuje vstupu kyslíka do pľúc. Výsledkom je, že vzduch sa nemôže dostať do pľúc, hladina oxidu uhličitého v krvi sa zvyšuje a spánok sa naruší. „Zjednodušene povedané, je to ten moment, keď spiaci počas chrápania urobí prestávku v nádychoch a nastane niekoľkosekundové ticho, pričom následne chrapot vyvrcholí akýmsi výbuchom sprevádzaným hlasným zachrapčaním,“ priblížil lekár.

Ako odborník na kvalitný spánok vysvetlil, porucha spánku predstavuje krátkodobú záťaž najmä na srdce a cievy, predovšetkým sú to však dlhodobé komplikácie, ktoré zhoršujú kvalitu života postihnutej osoby. U pacientov s neliečenou formou spánkového apnoe je až trikrát vyššie riziko mŕtvice.

Chrápanie sa vyskytuje približne v piatich až desiatich percentách dospelej populácie, častejšie u mužov ako u žien. Najviac ním trpia ľudia, ktorí sú obézni. Nie vždy chrápanie predstavuje život ohrozujúci stav, no varovné signály je lepšie podľa Drugdu nepodceňovať. Pri problémoch odporúča navštíviť lekára na oblasť spánku a absolvovať skríningovú diagnostiku. Jej podstatou je monitorovanie pacienta počas spánku výhradne v domácom prostredí.

„Ak vyšetrenie potvrdí prestávky v dýchaní, je u pacienta indikované komplexné polysomnografické vyšetrenie. Ak záznam nepotvrdí prestávky v dýchaní, lekár navrhne ďalší spôsob diagnostiky a liečby u špecialistov,“ uzavrel odborník na kvalitný spánok.

debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #spánok #mŕtvica

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...