Podporí cukor vznik rakoviny prsníka?

Dámy, dávajte si pozor. Správne nastavenie jedálneho lístka patrí k základným preventívnym opatreniam proti vzniku nádorových ochorení.

30.04.2019 12:00
ovocie, zelenina, výživa, magnézium, horčík Foto:
Vyvážená strava je dobrou prevenciou pred vznikom civilizačných ochorení.
debata

Na hmotnosti záleží

Základnou príčinou viacerých druhov rakoviny je nesprávne stravovanie, ktoré sa časom prehupne do nadváhy. K tomuto stavu dochádza, keď Body Mass Index, v skrátenej forme BMI, prekračuje hranicu 25 bodov. Normálny stav je pritom medzi hodnotou 19 – 24,9 bodov. Nadváha sa podľa publikácie Ligy proti rakovine s názvom Ako sa správne stravovať považuje za rizikový faktor pri vzniku nádorov ženských pohlavných orgánov, žlčníka, rakoviny hrubého čreva, pravdepodobne i obličiek. S vysokou konzumáciou tukov sa tiež spája aj rakovina prsníka a pankreasu.

Pozor na tuky, nie však všetky

Slanina, klobásky a všelijaké iné mäsové zaúdené pochúťky neškodia zdraviu, pokiaľ nie sú pravidelnou súčasťou stravovania. V prípade, ak si na nich pochutnávame každý deň, stúpa riziko vzniku rakoviny. Za najväčšieho nepriateľa zdravia sa v tomto prípade považujú predovšetkým nasýtené mastné tuky, ktorých vysoká spotreba sa dáva do súvislosti s rakovinou hrubého čreva, prsníka i pankreasu. „Veľa tukov v potrave znamená, že sa zažívacie šťavy, najmä žlč, vylučujú vo väčšom množstve. Črevné baktérie môžu nadbytok žlčových kyselín premeniť na látky vyvolávajúce rakovinu hrubého čreva,“ uvádza sa v spomínanej poučnej publikácii. Vysoká spotreba živočíšnych tukov je spojená aj s výskytom rakoviny prsníka, nakoľko dochádza k premene niektorých hormónov na látky podporujúce vznik rakoviny.

Rakovina a vláknina

Aj nedostatok balastných látok môže vyvolávať civilizačné ochorenia, rakovinu nevynímajúc. Ľudia v minulosti viac konzumovali jedlá bohaté na vlákninu, a to v podobe ovsa, prosa či pohánky. Denne tak prijímali asi 100 gramov balastných látok. V súčasnosti je situácia iná, denný príjem vlákniny sa obmedzil na 20 g. Táto nerozpustná látka bráni vstrebávaniu škodlivých látok prostredníctvom čriev. Strava vďaka vláknine nezostáva príliš dlho v tráviacom trakte a nespôsobuje tak nepríjemné zažívacie ťažkosti. Ako vysvetľuje Liga proti rakovine, balastné látky z otrúb, zeleniny a ovocia môžu na seba priamo viazať rakovinotvorné látky, prípadne zabrániť ich tvorbe.

A čo tak dopriať si proteíny?

V strave by okrem dostatočného množstva vlákniny nemali chýbať ani cenné bielkoviny. Proteíny patria k základným stavebným látkam ľudských tkanív a ich nedostatok sa môže prejaviť v oslabení obranyschopnosti organizmu. S konzumáciou, a to najmä živočíšnych bielkovín, to však netreba preháňať. Tie, ktoré získavame z mäsa môžu podporovať vznik nádorových ochorení hrubého čreva. Ideálnymi zdrojmi rastlinných proteínov sú orechy, semienka rastlín a bezpochyby aj všetky druhy strukovín.

Cukru len za mak

S cukrom opatrne. Odborníci majú v tomto jasno. Nadmerná konzumácia cukru podporuje vznik rakoviny prsníka. V tomto prípade však treba zdôrazniť, že výsledky viacerých výskumov nie sú jednoznačné. I napriek tomu sa vo všeobecnosti odporúča znížiť celkovú spotrebu cukru, a to najmä toho, ktorý je umelo pridaný do potravín. K takýmto sacharidom zaraďujeme najmä biely cukor, ktorý sa používa do koláčov, zákuskov, ale aj na ochucovanie omáčok a iných jedál.

Pohárik zrejme neuškodí

Vznik nádorových ochorení spôsobuje aj časté popíjanie alkoholu. Chronický alkoholizmus spolu s fajčením zvyšuje riziko nádorov ústnej dutiny, hrtana a pažeráka. „Rakovina prsníka sa u žien s vysokou spotrebou alkoholu vyskytuje častejšie ako u tých, ktoré alkohol pijú len zriedkavo. Pitie koncentrovaných alkoholických nápojov a súčasné fajčenie znamená mimoriadne vysoké riziko ochorenia na rakovinu,“ vysvetľuje sa v publikácii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #nadváha #vláknina #hmotnosť #tuky #cukor #proteíny

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...