Čo jesť, aby sme v zdraví dlhšie žili?

Diéta bohatá na proteíny síce vedie k zníženiu hmotnosti, ale urýchľuje starnutie a vznik s ním spojených ochorení.

29.04.2019 07:00
Zdravé tuky, Zdravie, Ryby, Olej, Avokádo Foto:
V strave by ste mali mať zastúpené najmä nenasýtené tuky.
debata (1)

Ani príliš veľa sacharidov a cukrov nerobí dobre. Nižšie uvedené zásady naopak pomáhajú bojovať proti aktivácii génov zodpovedných za starnutie, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Stravu dlhovekosti, ktorú uvádzame a ktorá je jednou z mnohých, zostavil profesor Valter Longo a doktorka Romina Ines Cervigniová, biologička z jeho nadácie.

Aké proteíny teda jesť?

Jedzte ryby, ale vyhýbajte sa tým, ktoré v sebe majú vyšší obsah ortuti. Je potrebné jesť menej proteínov, ale v dostačujúcom množstvo: každý deň približne 0,7 až 0,8 gramov na jeden kilogram telesnej váhy. Po 65. roku či sedemdesiatke mierne tento prísun proteínov zvyšujte tak, aby ste neprichádzali o svalovú hmotu.

Napríklad muž vážiaci 70 kilogramov by mal denne skonzumovať asi 56 gramov proteínov obsiahnutých vo dvoch porciách mäsa s hmotnosťou cca 90 gramov alebo dve porcie ryby s hmotnosťou 100 gramov. Na internete sú početné kalkulačky na výpočet správneho množstva proteínov, ktoré je vhodné denne zjesť.

Obmedzte čo najviac príjem nasýtených tukov prítomných napríklad v hrubom mäse, vyprážaných jedlách, masle, margaríne, plnotučnom mlieku, tučných syroch, masti, smotane, vajciach, údeninách či vnútornostiach.

Naopak jedzte nenasýtené tuky obsiahnuté napríklad v extra panenskom olivovom oleji, suchom ovocí a rybách, ale aj v orechoch, slnečnicových semienkach či v sójovom a ľanovom oleji.

Znížiť by ste mali aj príjem jednoduchých cukrov vrátane sladkých nápojov. Zvýšte konzumáciu zložených sacharidov, výrobkov z celozrnnej múky, napríklad cestovín či chleba, zemiakov či celozrnnej ryže. Prijímajte dostatočné množstvo vitamínov a zložených sacharidov, ktoré sú potravou pre mozog.

Jedzte a vyberajte si kvalitné ingrediencie, ktoré jedli naši predkovia, využívajte tradičné, ale zdravé recepty starých mám. V prípade nadváhy jedzte dve jedlá denne a medzi nimi desiatu. Doprajte si napríklad raňajky a jedno ďalšie jedlo a potom desiatu s nízkym obsahom kalórií, ale obsahujúcu dostatočné množstvo živín. Jedzte v rozmedzí 12 hodín, napríklad raňajky o ôsmej ráno a skončite s jedlom pred 20. hodinou.

Podľa vlastných potrieb sa môžete občas tiež postiť. Kontrolujte si váhu, ale aj objem v páse: veľké brucho môže byť spojené s nebezpečenstvom vzniku cukrovky, vysokého krvného tlaku a srdcových ochorení.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #strava #staroba #jedálniček #priberanie #dlhovekosť #váha

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...