Tri jednoduché tipy pre stravovanie bez cukru

Stravovanie bez cukru sa stalo trendom. Je stále viac kníh, ktoré nám radia, ako piecť a variť bez cukru. No predsa len - ako uspieť pri prechode na stravovanie bez cukru a ktoré tipy môžu pomôcť?

28.04.2019 08:00
diabetes, žena, cukor, dezert, cukrovka, diéta, Foto:
Cukor má veľa názvov a nie vždy je jasný zo zoznamu prísad.
debata

Máme sa cukru vzdať úplne? Dá sa to?

Stravovanie celkom bez cukru, je v skutočnosti nemožné. Koniec koncov, malé množstvo cukru, zvyčajne vo forme laktózy a fruktózy, sa nachádza aj v prirodzených potravinách ako je mlieko, ovocie a zelenina. Vzdať sa ich, ak nepozorujeme žiadnu potravinovú neznášanlivosť, je nezmyselné. Ovocie napríklad obsahuje veľa zdravých balastných látok a iné živiny, ktoré sú pre naše telo prospešné. Na druhej strane, problematické je pridávanie cukru (aj vo forme fruktózy), ktorý je skrytý predovšetkým v polotovaroch, ovocných džúsoch a sladkostiach. Vyhýbať sa im má zmysel, pretože nadmerný príjem cukru zvyšuje riziko ochorení ako sú srdcové choroby, mozgová príhoda či diabetes typu 2.

Uvedomte si, koľko cukru jete

Možno vôbec nepatríte k veľkým maškrtníkom, kúsok koláča si doprajete len zriedka a tomu veľkému haló, ktoré sa vytvorilo okolo cukru, vôbec nerozumiete. Napriek tomu je dosť možné, že prijímate viac cukru, ako si myslíte. Veľa potravín, o ktorých by ste to nepovedali, totiž obsahuje priemyselne pridaný cukor. Aby ste lepšie porozumeli tomu, aký vysoký je príjem cukru, mali by ste si týždeň viesť potravinový denník. Sú aj mobilné aplikácie, ktoré za vás spočítajú, koľko kalórií a živín majú dané potraviny. Ukážu vám tiež, koľko cukru denne jete.

Varte doma a vyhýbajte sa sladeným nápojom

Polotovary, nealkoholické sladené nápoje a džúsy sú skutočné presladené bomby. Ak si obed varíte doma a počas dňa pijete nesladený čaj a vodu namiesto kolových nápojov a iných presladených limonád, chránite sa pred konzumáciou priemyselne pridaného cukru.

Naučte sa čítať etikety

Cukor má veľa názvov a nie vždy je jasný zo zoznamu prísad. Tieto označenia naznačujú, že vo výrobku je cukor: sacharóza, glukóza, fruktózový sirup, jačmenný slad (výťažok z jačmenného sladu), maltózový extrakt, maltodextrín, dextróza, sladká srvátka, rafinóza, laktóza, karamelový sirup.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #cukrovka #cukor #laktóza #fruktóza #polotovary

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...