Chutné bylinky uzdravujú, občas aj škodia

Jar je ideálnym obdobím na pestovanie rôznych bylín. Do čajov, polievok, drinkov či omáčok. Na výber je ich niekoľko druhov. Vedeli ste, že okrem pozitívnych účinkov môžu pri nadmernej konzumácii mať vedľajšie účinky či spôsobiť zdravotné problémy? Prečítajte si aké.

26.04.2019 12:00
Mäta Foto:
Pri používaní mäty je potrebné rozlišovať medzi pitím čaju a používaním čistého mentolu.
debata

1. Bazalka pravá

Krehké a prenikavo voňajúce listy bazalky pravej pozitívne vplývajú na imunitný systém, a to najmä tým, že majú silné antiseptické a antibakteriálne účinky. V malom množstve podporuje trávenie, uľavuje bruchu od plynatosti, zlepšuje chuť do jedla, odstraňuje kŕče a zmierňuje príznaky zápchy i hnačky. Podľa prof. MUDr. Jaroslava Kresáneka, PhD. z Národného toxikologického informačného centra vedľajšie účinky pri konzumácii bazalky môžu súvisieť so závratmi, s nízkym krvným tlakom. Môže sa objaviť zvýšené potenie, pocit chladu, či chvenia. Bazalka sa nemá užívať v gravidite a počas dojčenia.

2. Mäta pieporná

Obsahuje vzácne silice a mentol, ktoré majú silné antiseptické účinky. Ničí baktérie a vírusy. Osviežuje dych, pomáha žalúdku tráviť ťažké jedlá. Využíva sa v liečiteľstve, kozmetickom priemysle, ale aj na výrobu sladkých alko i nealko drinkov. Mätové listy sa používajú pri poruchách trávenia, nakoľko odstraňujú kŕče. Pri používaní mäty je potrebné rozlišovať medzi samotným pitím čaju a používaním čistého mentolu, respektíve silice z tejto byliny. Samotná rastlina nemá pri terapeutických dávkach vedľajšie účinky. Pozor si treba dávať pri vysokých dávkach silice, ktoré môžu vyvolať otravu.

3. Nechtík lekársky

Nesie latinské pomenovanie Caledula officinalis a vzhľadom na silné protizápalové účinky pomáha pri bolesti kĺbov a artritíde. Vzácna rastlina sa považuje za silný antioxidant, ktorý sa uplatňuje pri liečbe rakoviny hrubého čreva, prostaty, prsníka. Vďaka bohatému vitamínu C podporuje imunitný systém a skoré hojenie rán. Národné toxikologické informačné centrum upozorňuje, že k vedľajším účinkom nechtíka lekárskeho patria alergické reakcie, a to najmä u citlivých osôb. Rovnako ako bazalka nie je vhodný pre gravidné a dojčiace ženy.

4. Petržlen

Petržlen sa pýši vysokým obsahom silíc, z ktorých najznámejší je apiol. Pochváliť sa môže vysokou dávkou horčíka a vitamínu C. Magnézium zmierňuje kŕče a céčko sa stará o ochranu tela pred choroboplodnými zárodkami. Vitamín C ocenia ženy pri tvorbe kolagénu, ktorý sa stará o pevnú a zdravú pleť. Ak sa to s touto bylinkou preháňa, môžu nastať zdravotné komplikácie, a to v podobe arytmie alebo alergickej reakcie. Netreba zabúdať, že nadmerné „dávky“ apiolu môžu poškodzovať obličky. Petržlen by sa nemal nadmerne užívať spolu s antidepresívami, psychotropnými látkami a antihypertenzívami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bylinky #petržlen #bazalka #mäta #nechtík #Vedľajšie účinky

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...