Prečo sa nemusíte báť kože z kuraťa?

Ak túžite schudnúť nadbytočné kilogramy, nejedzte kožu z kuraťa! Aj takéto zdravotné odporúčania sa už roky tradujú medzi ľuďmi túžiacimi vybudovať si postavu snov. Vedci však v súčasnosti prichádzajú s prekvapivým tvrdením. Koža je zrazu dovolená.

25.04.2019 17:00
kurča, kuracina, stehno, jedlo, obed, reštaurácia Foto:
Do chrumkava upečená koža hydiny obsahuje nenasýtené mastné kyseliny.
debata

Útok na cholesterol i tlak

Zvyšovanie hladín zlého (LDL) cholesterolu a krvného tlaku sa často spájalo s pochutnávaním si na spomínanej dobrote. Táto chrumkavá pochúťka mala zvyšovať cholesterol z dôvodu obsahu nasýtených mastných kyselín (tukov). Hypertenziu spôsobovala soľ, ktorá sa na prípravu tohto jedla používa buď samostatne, alebo ako súčasť koreninových zmesí. Nedávna štúdia, ktorú uskutočnili odborníci na Harvard University potvrdila, že obavy z toho „strašiaka“ sú neopodstatnené. Aj v tomto prípade platí: Všetko s mierou.

Prekvapí aj zdravými tukmi

Najväčším prekvapením pre ľudí, ktorí sa zbavujú kože z kuraťa pred varením alebo pred samotnou konzumáciou jedla, spočíva v prínose pre srdce človeka. Toto jedlo nie je nepriateľ nášho srdca, presviedčajú výživoví experti na portáli steathnews.com o zdravotných benefitoch do chrumkava prepečenej kože na hydine. Svoju teóriu zdôvodňujú tým, že kuracia koža obsahuje podobné tuky, ako napríklad niektoré rastlinné produkty. Uvedená maškrta sa chváli, podobne ako je to napríklad u avokáda, druhom tuku, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie organizmu. Ide o nenasýtené mastné kyseliny, ktoré chránia srdce, znižujú krvný tlak a hladiny zlého cholesterolu.

Predsa o čosi viac kalórií

V prípade kalorickej hodnoty je na tom kura bez kože lepšie, než variant s kožou. Podľa Výskumného ústavu živočíšnej výroby Nitra má kurča bez kože na sto gramov približne 22 g bielkovín, 2 g tuku, čo predstavuje 449 kcal. Kura s kožou obsahuje na rovnaké množstvo potraviny cca 18,5 g bielkovín, 12 g tuku, to je 765 kcal. Navyše, samotná koža pôsobí pri varení ako určitá bariéra, ktorá bráni tuku v samotnom mäse, aby sa nedostávalo zbytočne von z tohto jedla. Tuk napokon zjemňuje štruktúru jedla a dodáva mu lepšiu chuť. Zvýšená opatrnosť sa, samozrejme, vyžaduje pri spálenej alebo presolenej koži, nakoľko vysoké dávky soli a prepálených zlúčenín, môžu mať vplyv aj na tvorbu rakovinových buniek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #kalórie #kuracie mäso #cholesterol #nenasýtené mastné kyseliny #živočíšne tuky

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...