Ako sa mať na pozore pred kliešťami?

Závažné ochorenia, lymskú boreliózu a kliešťovú encefalitídu, prenášajú drobné „potvory“, ktoré sa ukrývajú v tráve či nízkych porastoch a čakajú tak na svoju obeť.

25.04.2019 12:00
leto, príroda, turistika, kliešte Foto:
Na prechádzku do prírody sa vybavte vhodným oblečením a obuvou.
debata

Aj v tomto prípade je najlepším liekom proti kliešťom samotná prevencia. Ako na ňu?

Larvu nie je vôbec vidieť

Kliešť sa vyvíja v štyroch štádiách. Prvým je vajíčko, nasleduje larva, takzvaná nymfa a posledným je dospelý kliešť. Dospelý jedinec môže mať rôznu farbu, hnedú, červenkastú až čiernu. Samotné larvy nie je voľným okom takmer vidieť. Pripomínajú skôr škvrnu sadze a nymfy môžu mať veľkosť zrniečka maku či špendlíkovej hlavičky. Dospelého kliešťa môžeme spozorovať voľným okom alebo lupou, a keď sa dosýta napije krvi „obete“, môže dorásť až do veľkosti hrášku.

Krátke nohavice nahrávajú kliešťom

Medzi základné preventívne opatrenia v boji proti kliešťom patrí dôkladné prezretie tela a oblečenia po každom pobyte v prírode. „Pozornosť venujte oblastiam hlavy, krku, podpazušia, pupku, slabín a nôh. U detí sa kliešť často nachádza na hlave vo vlasovej čiare a za ušami. Ak sú kliešte veľmi malé, môžete ich prehliadnuť. Užitočné je použiť lupu,“ vysvetľuje na portáli uvzsr.sk Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Pred samotnou prechádzkou v prírode sa vybavte vhodným oblečením a obuvou. Vyhýbať sa treba krátkym nohaviciam a voľte skôr oblečenie, ktoré zakryje dolné aj horné končatiny.

Nepotierajte miesto vpichu olejom

Miesto uštipnutia zvyčajne nebolí a aj z tohto dôvodu sa často tento nechcený návštevník prehliada. Ak ho na sebe po obhliadke tela zbadáte, snažte sa ho rýchlo odstrániť. Rýchlo, ale bezpečne. Základným pravidlom je odstránenie celého kliešťa aj s hlavičkou. Pri jeho vyberaní z postihnutého miesta dbajte tiež na to, aby ste ho nerozpučili. Babské recepty spočívajúce v potieraní miesta vpichu rôznymi tekutinami, či olejovými prípravkami neobstoja. Naopak, môžu ešte viac ublížiť. Nanášanie spomínaných prípravkov na miesto, kde sa „zavŕtal“ kliešť môže spôsobiť, že do rany chytro vyprázdni obsah čriev, čím môže vzniknúť riziko prenosu nebezpečných baktérií a vírusov do krvi.

Netočte ho, iba rozhýbte

„Kliešťa odstraňujte pinzetou, ktorú pritlačte čo najbližšie ku koži. Kliešťa vyťahujte pomaly kývavým pohybom bez točenia. Po vytiahnutí kliešťa zabaľte do papiera a odhoďte. Najvhodnejšie je kliešťa spláchnuť v toalete,“ odporúča Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Rana sa po odstránení nechceného hosťa musí dôkladne vydezinfikovať prostriedkom s obsahom alkoholu alebo jódovou tinktúrou. Ak sa rana po niekoľkých dňoch nezacelí, vyhľadajte odbornú lekársku pomoc. Vhodnou prevenciou je aj očkovanie proti kliešťovej encefalitíde.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kliešť #repelent #prevencia #očkovanie #kliešťová encefalitída #dezinfekcia #borelióza #pinzeta #oblečenie do prírody

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...