Ochutnali ste už makové alebo slnečnicové mlieko?

Ak vám kravské či kozie mlieko príliš nevoňajú, vyskúšajte ich rastlinné varianty. Hodia sa skvele na varenie, pečenie, na prípravu osviežujúcich nealko drinkov, alebo len tak na zahnanie smädu.

21.04.2019 16:00
mak Foto:
Mak nemusíte konzumovať len v chutných koláčoch, vyrobte si z neho mlieko.
debata

Slnečnicový nápoj

Typickou, mierne zemitou chuťou sa pýši mlieko zo slnečnicových semien. Rovnako, ako samotné žlté rastliny, aj slnečnicové mlieko dokáže povzbudiť telo a dušu. Spomínaný rastlinný nápoj sa vyznačuje najmä vysokou dávkou kyseliny pantotenovej (vitamín B5) a niacínu (vitamín B3). Prvý spomínaný vitamín udržiava zdravo vyzerajúcu pokožku a vlasy. Rovnako zabezpečuje skvelú kondíciu pečene a očí. Podieľa sa tiež na tvorbe červených krviniek a pri pravidelnom príjme zmierňuje stres. Niacín účinne znižuje hladinu zlého (LDL) cholesterolu, zvyšuje hodnoty toho dobrého a takisto vyrovnáva hladiny triglyceridov krvi. Slnečnicové mlieko obsahuje vysoké množstvo minerálnych a stopových prvkov, ako sú horčík, selén, zinok, vápnik, fosfor a železo.

Vápniková bomba

Iba 100 ml osviežujúceho makového mlieka sa hrdí 200 mg vápnika, ktorý pomáha udržiavať v skvelej kondícii kosti, zuby a svaly. Na svoje si prídu aj aktívni športovci, nakoľko ocenia bohatú nádielku proteínov. Chuť nápoja je horká s jasným podtónom maku. K zdravotným účinkom tohto nápoja zaraďujeme uvoľňovanie zápchy, preventívne pôsobenie proti nespavosti, zlepšenie imunitného systému a kožných problémov. Okrem toho pomáha pri liečbe vredov či rakoviny ústnej dutiny, za čím stojí celý rad kvalitných enzýmov. Na výrobu makového mlieka potrebujeme celé balenie mletého maku, do ktorého prilejeme dve až tri šálky vriacej vody. Táto zmes sa nechá odstáť približne hodinu. Následne sa rozmixuje a nechá odstáť päť minút.

Ryžový drink upraví trápenie

Výraznou sladkou chuťou a vyšším podielom cukru, oproti ostatným druhom mlieka, sa vyznačuje ryžový nápoj. Patrí k oceňovaným bezlaktózovým a bezlepkovým nápojom, ktoré účinne bojujú proti nafukovaniu a hnačkám. Ryžové mlieko upravuje trávenie, odstraňuje nadbytočné plyny v brušnej dutine a pomáha v boji proti kardiovaskulárnym chorobám. Okrem bielkovín obsahuje bielkoviny, sacharidy, tuk a vysoké množstvo vlákniny. Z mikroživín sa chváli celým spektrom vitamínov, a to vitamínmi radu B, C, E a K. Netreba však zabúdať ani na vysoký podiel omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Minerálne a stopové prvky sú zastúpené draslíkom, horčíkom, vápnikom, zinkom, ale tiež aj mangánom, selénom a sodíkom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #cholesterol #mlieko #ryža #vápnik #mak #slnečnica #minerálne látky

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...