Ako si okoreniť život lahodnou škoricou

Pri skúmaní takmer sedemdesiatich bylín sveta vedci dospeli k prekvapujúcemu záveru. Prvenstvo si medzi nimi jednoznačne uchmatla škorica. Zabíja baktérie, vírusy a lieči choroby.

16.04.2019 17:00
Škorica. Zahreje a posilní celý organizmus Foto:
Škorica. Zahreje a posilní celý organizmus.
debata (3)

Pôvod v Karibiku

Škorica sa zbiera z vetiev divoko rastúcich stromov z čeľade Cinnamomum. Pôvod má v slnečných oblastiach Karibiku, Južnej Ameriky a juhovýchodnej Ázie. Poznáme dva druhy tohto korenia, pričom prvý nesie názov Cassia (čínska) a je výrazne drahšia oproti klasickej cejlónskej škorici. V európskych krajinách sa považuje za najobľúbenejšiu koreninu, a to ihneď po čiernom korení.

Kalorická, ale zdravá

Sto gramov exotického korenia obsahuje až 58 g sacharidov a približne do piatich gramov bielkovín. Energetická hodnota sa pohybuje na úrovni približne okolo 230 kilokalórií, čím sa zaraďuje medzi kalorické bomby. Z vitamínov sa chváli najmä vitamínom A, K, niacínom (vitamín B3) a vitamínom B6 (pyridoxín). Zaujímavý je aj obsah beta-karoténu, kyseliny listovej a omega-3 a omega-6 nenasýtených mastných kyselín.

Najviac vápnika a draslíka

Z minerálnych látok a stopových prvkov sa oceňuje najmä obsah železa, horčíka a fosforu. Najviac však obsahuje vápnika, a to až okolo jedného gramu na sto gramov korenia a približne 400 mg draslíka na uvedené množstvo škorice. Vápnik pomáha spevňovať kosti, zuby a chráni svaly pred poškodením. Draslík sa podpisuje pod ochranu srdca a do ľudského tela je potrebné ho dopĺňať v prípade silnej fyzickej námahy a pri zdržiavaní sa v horúcom prostredí.

Do útoku proti rakovine

Vysoké množstvo antioxidantov obsiahnutých v tejto rastline pomáha znižovať hladinu voľných radikálov, ktoré spôsobujú oxidačný stres. K základným úlohám týchto látok patrí aj potláčanie tvorby nádorových buniek. Škorica sa chváli najmä polyfenolmi, pričom sa zaraďuje medzi najlepšie antioxidačné látky, dokonca viac než samotný cesnak. K skvelým účinkom tejto aromatickej rastliny patrí znižovanie zlého (LDL) cholesterolu a zvyšovanie množstva dobrého (HDL) cholesterolu v krvi. Pridávaním škorice do rôznych druhov nápojov, ovocných šalátov a zákuskov pomáha znižovať hladinu glukózy v krvi a rovnako aj triglyceridov. Okrem toho pomáha zvyšovať citlivosť na hormón inzulín, ktorý hrá dôležitú úlohu pri regulácii metabolizmu, ako aj energie v ľudskom tele.

Bolesť hrdla, minulosť

Na rozdiel od iných bylín si dokáže tento karibský zázrak hravo poradiť aj celým radom zápalov v ľudskom tele. Vývary zo škorice, alebo ňou ochutené čaje šikovne potláčajú bolesti zapáleného hrdla, ale tiež aj tie, ktoré súvisia s artritídou, nakoľko zlepšuje cirkuláciu krvného obehu. Niektorí odborníci zastávajú názor, že škorica poskytuje ochranu aj proti rôznym druhom rakoviny. Výskumy na nádorových bunkách u zvierat preukázali, že toto korenie výrazne prispieva k zabíjaniu rakovinových buniek. Škorica sa osvedčila aj v boji proti celému radu vírusov, baktérií a húb. Tieto vlastnosti sa využívali napríklad v stredoveku na ochranu potravín pred rozvojom baktérií a vírusov.

Žeby aj proti HIV?

Vedci sa v súčasnosti zaoberajú aj liečivými účinkami škorice v boji proti vírusu HIV, ktorý v posledných fázach vyúsťuje do smrteľnej choroby AIDS. Odborníci sa domnievajú, že škorica druhu Cassia je považovaná za látku, ktorá dokáže bojovať proti vírusu HIV-1. Spomínaný druh vírusu sa nachádza najmä v európskych krajinách a výskum na 69 rastlinách jasne preukázal, že prvenstvo v boji proti vírusom má z tohto počtu najmä škorica.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #cholesterol #minerály #antioxidanty #škorica #nenasýtené mastné kyseliny #koreniny

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...