Šokujúci výskum: Je zlá strava horšia než cigarety?

Zanedbaná strava sa podpisuje až pod dvadsať percent úmrtí na celom svete. Vedci tvrdia, že konzumácia zdraviu škodlivých jedál je horšia, než samotné fajčenie cigariet.

14.04.2019 17:00
pečivo, jedlo, zdravie, strava Foto:
Pochutnávajme si na obilninách, strukovinách, orechoch či semenách rastlín.
debata (1)

Najväčší nepriatelia

Nedostatok vlákniny a vysoký obsah minerálnej látky sodíka v jedálničku zapríčiňujú celý rad zdravotných problémov, od porúch imunitného systému, zápalov v tele až po srdcovocievne ochorenia. Odborníci podľa nového výskumu dospeli k prekvapujúcim záverom. Zlé stravovanie má podľa nich na ľudský organizmus horší dopad, ako je tomu v prípade pravidelného užívania tabakových výrobkov. Ako sa uvádza v štúdii s názvom Global Burden of Disease Study, vedci skúmali stravovacie návyky ľudí v takmer dve sto krajinách sveta. V tejto súvislosti sa zamerali najmä na ochorenia, ktoré zapríčiňujú predčasné úmrtia. Podľa portálu eatthis.com sa zamerali na rizikové faktory, ku ktorým patria: zanedbaná výživa, vysoký krvný tlak, vyššie hladiny cholesterolu, Body Mass Index (BMI), glukóza v krvi, znečistenie ovzdušia, ale tiež konzumácia tabaku a alkoholu.

Nielen cigarety môžu za úmrtia

Z výsledkov výskumu vyplýva, že nevhodná strava má približne dvadsaťpercentný podiel na predčasných úmrtiach v rámci celého sveta. Druhú priečku v tomto prípade obsadil vysoký krvný tlak s vyše osemnástimi percentami a tretiu fajčenie tabaku s 14,5 %. Za zdraviu škodlivé jedlá sa podľa tejto štúdie považovali potraviny s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín a soli. Nasýtené mastné kyseliny sa nachádzajú predovšetkým v živočíšnych tukoch, v tučnom mäse a mliečnych výrobkoch. Soľ má chemický vzorec NaCl. Sodík (Na) je rozhodujúci pri regulovaní krvného tlaku. Pri častej konzumácií slaných jedál, ako sú rezne, zemiakové lupienky, alebo osolené oriešky, prípadne častom popíjaní minerálnych vôd dochádza k ukladaniu sodíka v ľudskom tele, čo spôsobuje najmä problémy kardiovaskulárneho systému.

Pomôžu vitamíny a vláknina

Vedci odporúčajú obmedziť konzumáciu soli, mastných a tiež sladkých jedál. Potrebné vitamíny, minerálne látky a stopové prvky pomôže doplniť ovocie a zelenina, ktoré obsahujú vlákninu. Táto nerozpustná látka dokáže v tráviacom trakte na seba viazať škodlivé látky, znižuje cholesterol a upravuje črevnú mikroflóru. Stravu je vhodné osviežiť aj pravidelným pochutnávaním si na obilninách, strukovinách, orechoch a semenách rastlín.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #fajčenie #zdravá strava #cholesterol #vláknina #predčasná smrť #nenasýtené mastné kyseliny #solenie

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...