Možno poznáte aj vy ten pocit, keď vaše dieťa nastúpi do škôlky a zrazu už nie je vo vašich rukách a vy neviete, čo a koľko pije, ani čoho a koľko je. Na niektoré veci by si mali dať rodičia zvlášť pozor. „Ak dieťa chodí do škôlky a jeho menu je viac-menej klasické, čiže veľa zeleniny práve nezje, o to viac ju treba doplniť doma večer a cez víkend,“ radí Alexandra Patay, zakladateľka projektu Čo jedia zdravé deti. „Rodičom škôlkarov by som odporučila zeleninovo-obilninové večere, čo môže byť studená kvalitná nátierka zo zeleniny a kváskové pečivo alebo teplá forma rizota, pšenota či kernota, čiže obilniny so zeleninou.“ Okrem toho odporúča Patay aj vajíčka, avšak bez pečiva a s čerstvou zeleninou.
Mäso? Kvalita je nad kvantitou
„Pri živočíšnych produktoch ide vždy o kvalitu, nie o kvantitu,“ upozorňuje Alexandra Patay, ktorá neodporúča nákup mäsa v bežných obchodných reťazcoch. Ona sama vo výbere preferuje domácu hydinu, telacie a jahňacie v top kvalite, pritom mäso nemusí byť v jedálničku často.
Jedlo ako rodinný rituál
Zakladateľka projektu Čo jedia zdravé deti zároveň poukazuje na fakt, že vzťah k zdravému jedlu je budovaný najmä samotnou rodinou. „V celkovom stravovaní netreba zabúdať na podstatu pôsobiacu na zdravie detí asi najviac – stravovanie s rodinou v pokoji aspoň raz denne,“ upozorňuje a dodáva: „Rodinné raňajky alebo večera, kedy sa pri stole sústredíme jeden na druhého. Dnešná doba tejto forme spoločného stravovania nepraje, je to však podstata budovania vzťahu detí k stolovaniu a k jedlu ako takému.“
Deň vášho škôlkara
Takto by to mohlo na jeho tanieri vyzerať
Raňajky:
- Kaše, napríklad ovsená, pohánkova, ryžová, pešnová
- Kvalitné lievance
- Cereálie v rastlinnom mlieku (väčšie deti)
Desiata:
- sezónne ovocie/oriešky
Obed:
- Mäso/ryba so zeleninou
- Strukovina so zeleninou
- Zemiakové pokrmy so zeleninou a vajíčkom
Olovrant:
- Jogurt
- Muffiny
- Kvalitné koláče – sladké i slané (ovocné alebo zeleninové)
Večera:
- Obilnina
- Vajíčko so zeleninou: napr. zeleninové rizoto/pšenoto + syr
- Cestoviny so zeleninou + syr
- Omeleta so zeleninou bez pečiva (nie tesne pred spaním)
- Zeleninová polievka s cestovinou
Vyskúšajte
Mrkvová nátierka
Cottage syr alebo ricotta, surová mrkva strúhaná na jemno, rasca, soľ, olivový olej – všetko spolu vymiešame. Pomer zeleniny určuje vasa chuť.
Cviklové rizoto
Basmati ryžu, kvalitne preplachnutú v sitku zalejeme vodou 1:1, pridáme soľ a varíme do mäkka. Do hotovej ryže asi minútu pred koncom varenia nastrúhame už vopred uvarenú cviklu, pridáme olivový olej a dochutíme parmezánom.