Holiť sa v intímnej oblasti je nehygienické! Prečo?

Väčšina žien tvrdí, že si ochlpenie odstraňuje z hygienických dôvodov. Veda však tvrdí, že je to nezmysel.

15.04.2019 11:00
žena, telo, brucho, postava, nohavičky Foto:
Chĺpky v intímnej oblasti majú izolačný účinok a poskytujú ochranu pred nečistotami a baktériami, ktoré by mohli preniknúť do pošvy.
debata (1)

Byť oholená „dohladka“ sa považuje za ideál krásy… Hoci rastie počet žien (napríklad Emma Watson), ktoré tomuto trendu nepodľahli, stále existuje drvivá väčšina žien, ktoré sa holia, voskujú alebo si chĺpky v intímnych oblastiach nechávajú inak odstrániť. Koľko ich skutočne je, ukázala reprezentatívna štúdia v odbornom časopise JAMA Dermatology. 62 percent Američaniek uviedlo, že si aspoň raz v živote chĺpky v intímnej oblasti odstránili úplne, 84 percent uviedlo, že si ich odstraňujú aspoň čiastočne.

Je intímne holenie naozaj hygienickejšie?

Ako dôvod väčšina žien uviedla, že odstránenie chĺpkov považuje za hygienickejšie, ako nechať si chĺpky narásť. A práve toto vnímanie znepokojilo vedcov. „Veľa žien si myslí, že sú špinavé a nečisté, keď sa v intímnych oblastiach neholia,“ povedala autorka štúdie, Dr. Tami S. Rowen pre New York Times. Znepokojujúce je aj to, že zvyčajne si ochlpenie odstraňujú aj veľmi mladé ženy. Gynekológovia v New York Times uviedli, že sa holia už 13-ročné dievčatá. Dôvodom je „ideál krásy“, čítajú o tom v časopisoch a počúvajú v kruhu známych.

Výnimkou je každý, kto sa neholí

Odchlpovanie je už také bežné, že sa považuje za úplne normálne. Zabúda sa však na to, že má dôležitú funkciu pre naše zdravie. Chĺpky v intímnej oblasti majú totiž izolačný účinok a poskytujú ochranu pred nečistotami, tekutinami a baktériami, ktoré by mohli preniknúť do pošvy. Rôzne vyrážky, začervenanie, poranenia, infekcie, ktoré so sebou holenie prináša, sú pre zdravie veľmi nebezpečné.

Väčšie riziko

Štúdia vedeckého časopisu Sexually Transitted Infections zas zistila vzťah medzi výskytom pohlavne prenosných chorôb a frekvenciou intímneho holenia. Každá forma odstraňovania chlpov môže byť spojená so zvýšeným rizikom pohlavne prenosných chorôb. Čím častejšie a intenzívnejšie sa odstraňujú chlpy, tým je riziko vyššie. Hlavne choroby, ktoré sa prenášajú kontaktom s pokožkou, ako je herpes alebo HPV, sa vyskytujú častejšie.

Nie je to hygienickejšie

Takže ak ešte stále máte dôvod holiť sa „tam dole“, vedzte, že hygienickejšie to rozhodne nie je…

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #pohlavné choroby #holenie #intímne ochlpenie #herpes

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...