Trápi vás jarná alergia? Stavte na tieto potraviny!

Jar je známa aj alergiami, ktoré so sebou, žiaľ, prináša. Ak sa vás týkajú, uprednostňujte v tomto období tieto druhy ovocia a zeleniny.

12.04.2019 11:00
petržlen Foto:
Petržlen môže zabrániť uvoľňovaniu histamínov, spôsobujúcich alergiu.
debata

Môžu príznaky sennej nádchy, ako je svrbenie očí, tečúci nos a časté kýchanie, trochu zmierniť.

Tymián

Liečivá rastlina je prírodný odstraňovač hlienov, preto je nápomocná pri nádche. Okrem toho má bylinka antimikrobiálne vlastnosti, tým pádom môže zmierniť respiračné infekcie.

Petržlen

Môže zabrániť uvoľňovaniu histamínov, spôsobujúcich alergiu. 100 gramov petržlenu obsahuje asi 130 miligramov vitamínu C. Ten pôsobí protizápalovo a pomáha posilniť imunitný systém. Petržlen by sa nemal variť ani piecť, inak sa vytratia jeho cenné zložky.

Citrusové ovocie

Pýši sa vysokým obsahom vitamínu C. Napríklad 100 gramov pomarančov obsahuje asi 50 miligramov protizápalového vitamínu. Odporúča sa denne prijať 100 miligramov vitamínu C, pričom túto dennú dávku pokryjú už dva pomaranče. Ak chcete príznaky sennej nádchy zmierniť, zvýšte dávku.

Žihľava

Žihľava patrí k najdôležitejším potravinám v boji proti sennej nádche. Pomáha organizmu zvyknúť si na určité množstvo histamínu a chráni pred alergickými reakciami. Žihľava je chutná v polievke, ako zelenina, chutí aj ako čaj. V obchode so zdravou výživou je k dispozícii aj vo forme kapsúl.

Cesnak a cibuľa

Obsahujú veľa kvercetínu, ide o flavonoid, ktorý má protizápalový účinok. Pri alergických reakciách produkuje telo veľa histamínu. Kvercetín pôsobí ako antihistaminikum, reguluje obsah histamínu v tele, čím chráni pred alergickými príznakmi. Veľa kvercetínu obsahujú aj jablká.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunitný systém #vitamín C #hlieny #histamín #senná nádcha

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Správna zdravá životospráva sa ukáže aj na vašej pokožke.
Načo vám je sláva a peniaze, keď vás doma nikto...