Plánujte menej, žite spontánnejšie! Prečo? Budete šťastnejší

Máte budúci víkend už naplánovaní do bodky? A čo víkend, ktorý príde po ňom?

09.04.2019 15:00
túra, turistka, cestovanie, dievča, žena, les,... Foto:
Vyrazte na výlet neplánovane. Prečo nie?
debata

A to nie je všetko! Vo svojom živote máte naplánované jednoducho takmer všetko. Pozor! Podľa štúdie práve podrobné plánovanie oberá ľudí o zábavu.

Kto všetko priveľmi organizuje, v konečnom dôsledku, ak všetko nevyjde do bodky podľa plánu, býva sklamaný. Pritom akcia môže byť vydarená – ale ak nedopadne presne podľa plánu, nie je to tá najväčšia radosť. Tvrdia to aspoň vedci z Univerzity v americkom štáte Ohio. Počas štúdie dostali respondenti návrh, aby išli na kávu s kamarátom. Polovica ľudí mala ísť na kávu okamžite, druhá dostala termín posedenia niekoľko dní dopredu. Práve skupina, ktorá mala posedenie naplánované, ho vnímala viac ako povinnosť, než zábavu. Spontánne, neplánované posedenie na káve bolo, naopak, vnímané viac pozitívne, uvádza štúdia.

Ak veci dopodrobna plánujeme, hoci má ísť o príjemné záležitosti ako napríklad párty, oslavy či návštevy kina a divadla – berieme ich plnenie veľmi striktne, takmer ako pracovné povinnosti. Naopak, ak sa pre niečo rozhodujeme bez zložitej organizácie či dohadovania, prináša nám to väčší pocit radosti.

Samozrejme, život bez plánovania zrejme nie je ani možný – ale podľa vedcov sa treba snažiť do života viac spontánnosti a aktuálne prežívanej radosti. Priveľké plánovanie v nás vyvoláva väčší pocit zodpovednosti – nielen v súvislosti s nami, ale aj s ľuďmi, ktorých do svojich plánov zahŕňame.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #párty #plánovanie #spontánne rozhodnutie

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...