Baktérie v ženskom lone

V roku 2002 publikoval tím vedcov zo švédskej Lund Univerzity (jednej z najprestížnejších vo svete) zaujímavú štúdiu v Žurnále klinickej mikrobiológie. Traja mikrobiológovia a odborníci na probiotiká skúmali ženské lono. Zaujímalo ich, prečo majú niektoré ženy opakovane ťažkosti s vaginálnou mikroflórou.

06.04.2019 14:00
vagína, mykóza, kvasinky, gynekológ, infekcia,... Foto:
O pohode „tam dole“ rozhoduje viacero faktorov.
debata (1)

Štúdia sa robila bez ohľadu na životný štýl, hygienické návyky adeptiek či častosť ich návštev vo verejných bazénoch. Ukázalo sa, že veľký podiel na „harmónii“ pošvovej mikroflóry (čiže na imunitnej odolnosti tohto prostredia) majú laktobacily. Nie však všetky.

Laktobacily vo všeobecnosti patria do bohato členenej skupiny rôznych „odnoží“. Azda najznámejším je Lactobacillus acidophilus, ale na udržiavanie optimálnej vaginálnej flóry majú podstatný vplyv aj iné laktobacily, napr. Lactobacillus gasseri, Lactobacillus rhamnosus a podobne.

Hlavné dôvody narušenia vaginálnej mikroflóry

  • liečba antibiotikami
  • nechránený pohlavný styk
  • prehnaná intímna hygiena
  • oslabený imunitný systém, cukrovka, onkoochorenia
  • obezita
  • menštruácia, tehotenstvo
  • hormonálna liečba, u „chroničiek“ stav zhoršuje aj nízkodávkovaná antikoncepcia
  • kúpanie v chlórovej vode (najmä vo vírivkách a tiež v termálnych bazénoch)

A tu sa dostávame k intímnym partiám Švédok. Spomínaní mikrobiológovia sa zamerali na odber vzoriek rôznych laktobacilov u (švédskych) žien, ktoré nikdy v živote nemali žiadnu infekciu močových ciest alebo pošvy – a porovnali ich s tými, ktoré mali tieto problémy opakovane. Z podrobnejšieho porovnávania vyplynulo, že išlo nielen množstvo konkrétneho typu laktobacilov v pošve. Aj pomer rôznych typov probiotických kmeňov má vplyv na to, či nejaké škodlivé baktérie začnú v tomto prostredí šarapatiť, alebo nebudú mať šancu.

Nejde teda len o to, aby ženy zvlášť dbali na hygienu, stres, stravu či intímny život. O pohode „tam dole“ rozhoduje viacero faktorov a pri opakovaných problémoch (ako je svrbenie, výtok, zápach alebo podráždenie) potrebuje aj ženské lono pomoc s nastolením rovnováhy. Medzi dva jasne identifikované bakteriálne kmene, ktorých výskyt je v intímnych partiách viac ako žiaduci, patria Lactobacillus rhamnosus DSM 14870 a Lactobacillus gasseri DSM 14869. Vo vzájomnej kombinácii sú aj na základe klinických štúdií na švédskych ženách a aj v 10-ročnej klinickej praxi vysoko účinné v liečbe aj v prevencii vaginálnych infekcií.

Dve najčastejšie infekcie podľa „príručky o vašej vagíne“

Kvasinky: Kvasinkovú infekciu pošvy spôsobujú „priatelia“, s ktorými sa nebudete chcieť zoznámiť – huby rodu Candida. Zvyčajným príznakom je svrbenie ohanbia a pošvy. Môže sa zjaviť aj hustý a biely zrnitý výtok z pošvy, ktorý pripomína tvaroh, a ďalšie príznaky ako bolesť či pálenie pri močení, nepríjemné pocity či dráždenie v oblasti vulvy. Riziko kvasinkovej infekcie stúpa pri braní antibiotík a hormonálnej antikoncepcie, ustavičnom nosení slipových vložiek, sedení v mokrých plavkách, ak je žena tehotná alebo trpí cukrovkou. Liečba zahŕňa užívanie tabliet ústami alebo miestnu terapiu v podobe krémov či čapíkov. Niekedy potrebuje liečbu aj partner.

Bakteriálna vaginóza: Nuž, je ťažké nevšimnúť si ju. Nápadne sa totiž znásobí výtok (bude riedky až sivastý) a zjaví sa silný rybací zápach. Všetko tam dolu vás bude svrbieť a po sexe môžete krvácať. Čo je príčinou tejto vaginálnej pohromy? Nerovnováha druhov baktérií, ktorá vzniká, ak má žena nového milenca, veľa sexuálnych partnerov, robieva si výplach pošvy, fajčí cigarety… Niekedy sa na príčinu nepríde. Diagnózu stanoví gynekológ, ktorý predpíše vhodnú liečbu. Antibiotiká budete užívať buď perorálne, alebo vaginálne.

(Podľa „Kompletnej príručky od A p Z o vašej V“, Ikar 2018)

Mimochodom, najmä ženy vedia, že vaginálnu mikroflóru im okrem iného obyčajne „rozhasí“ užívanie antibiotík. Je to logické, pretože antibiotiká pri likvidácií baktérií neselektujú medzi „dobrými“ a „zlými“. Keď zlikvidujú tzv. pošvového policajta, ako sa hovorí tyčinkovitej baktérii, Döderleinovho bacila, v pošve sa môžu premnožiť kvasinky (tzv. mykóza), ale žena je náchylnejšia aj na bakteriálnu vaginózu. Odhliadnuc od toho, že užívanie antibiotík môže viesť aj k tráviacim problémom. Na trhu sú aj patentované kmene bakteriálnych a črevných laktobacilov, ktoré sa užívajú cez ústa a pomáhajú obnovovať prirodzenú črevnú, ale aj vaginálnu flóru – čiže dva v jednom. Samozrejme, veľmi dôležité je zvoliť aj produkt, ktorý zabezpečuje ochranu kapsuly pred kyslým prostredím žalúdka. Kapsula sa musí rozložiť až pri prechode črevom, aby sa živé baktérie dostali v poriadku až na miesto svojho pôsobenia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #antibiotiká #probiotiká #baktérie #vaginálna infekcia #laktobacily

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...