Poznáte kukuričnú či ryžovú múku? V čom je ich výhoda?

Pri bezlepkovej diéte človek nesmie konzumovať obilniny, ktoré obsahujú lepok. Klasická pšeničná múka má aj bezlepkové alternatívy, ktoré sú ľahšie stráviteľné.

08.04.2019 17:00
múka, pšenica, špalda, cereálie Foto:
Po akej múke siahnuť?
debata

Celiakia je doživotné autoimunitné ochorenie, ktoré je spôsobené neznášanlivosťou lepku v organizme. Neexistujú na ňu lieky a nedá sa vyliečiť. Jeho prejavom, či už sa jedná o menej vážne zažívacie problémy, vážne zápaly či nepriechodnosť čriev, sa dá predchádzať jedine dodržiavaním bezlepkovej diéty. Hoci sa môže zdať bezlepková diéta veľmi obmedzujúca, na trhu už v súčasnej dobe existuje celý rad kvalitných produktov, ktoré jej dodržiavanie robia pohodlnejšou.

"Pri bezlepkovej diéte človek nesmie konzumovať obilniny, ktoré obsahujú lepok, to znamená pšenicu, žito, jačmeň, ovos ani príbuzné plodiny. Prakticky sa musí vyhýbať pečivu, cukrovinkám s obsahom múky, cestovinám, knedlíkom, potravinám, do ktorých bola pridaná strúhanka, vločkám, krupici a podobne. Väčšinou chvíľku trvá, než si pacient zvykne všetky potraviny s lepkom identifikovať, neskôr je ale pre neho dodržiavanie diéty pomerne jednoduché. U veľkej časti potravín je možné nájsť i bezlepkový variant, takže človek sa nemusí nijako obmedzovať v chutiach a stále prijíma kvalitnú vyváženú stravu,“ vysvetľuje Patrícia Biskupcová zo Združenia celiatikov.

Pri príprave pokrmov pre celiatikov môžete siahnuť po prirodzene bezlepkovej ryžovej alebo kukuričnej múke. Hladká ryžová múka je vhodnou náhradou klasickejú pšeničnej múky, dá sa použiť pri príprave kaší aj polievok, takisto sa môže pridať do omáčok aj zmesí na pečenie. Pozor si treba dať pri pečení, pretože cesto z ryžovej múky je pevnejšie a menej pružné. Ryžovú múku je preto vhodnejšie kombinovať s inými bezlepkovými múkami, pretože ryžová múka spôsobuje drobivosť pečiva – kombinujte ju napríklad s kukuričnou či mandľovou múkou. Cena ryžovej múky sa pohybuje od 1 eura za 400 g.

Kukuričnú múku takisto využijete vo vašej bezlepkovej kuchyni – napríklad sa z nej pripravujú tradičné mexické placky – tortilly. Ale podobne ako múka ryžová, aj kukuričná je vhodná do kaší, už spomínaných placiek či ako prímes pri pečení. Ak s bezlepkovými múkami iba začínate, tak majte na pamäti, že bezlepkové pečivo sa kazí rýchlejšie a rýchlejšie aj stvrdne, ako pečivo z pšeničnej múky. Pečte preto radšej menej, aby ste zbytočne nič nevyhadzovali. A dobrá rada na záver – kukuričnú múku nekupujte v akciách do zásoby, pretože rýchlo zhorkne. 1 kg kukuričnej múky sa dá kúpiť za 1,70 eur. Spomínané múky sa hodia aj na bezlepkové varenie – ako súčasť omáčok, polievok či kaší. Bezlepkovou alternatívou k tradičným receptom, ktoré sa spravidla bez klasickej pšeničnej múky nezaobídu, sú napríklad produkty EXPRES MENU. Tie bezlepkové obsahujú práve kukuričnú či ryžovú múku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kukuričná múka #bezlepkové pečenie #ryžová múka

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...