Posadnutá zdravou výživou? Pozor, tak sa začína štvrtina prípadov anorexie

Dobré úmysly sa nemusia vždy rovnať aj správny výsledok. Platí to aj pri snahe o dodržiavanie pravidiel výživy. Ak je nezdravé a stáva sa posadnutosťou, môže život ohroziť.

05.04.2019 13:00
anorexia, strava, jedlo, výživa, chudnutie,... Foto:
Posadnutosť zdravou výživou sa môže skončiť aj zle. Anorexiou. Poruchou príjmu potravy.
debata

Štvrtina prípadov porúch príjmu potravy, najmä anorexia, sa začína podľa vedúcej lekárky Psychiatrickej kliniky 1. lekárskej fakulty UK a Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe Hany Papežovej nezdravou posadnutosťou zdravou výživou, takzvanou ortorexiou.

Lekári preto chcú o chorobe viac vzdelávať výživových poradcov. Paradoxom je, že chorobou ale trpia aj niektorí z nich. V Česku sa ročne lieči s poruchami príjmu potravy asi 4000 ľudí, chorých je ale viac.

„V posledných rokoch vychádzajú štúdie, ktoré ukazujú, že až štvrtina porúch príjmu potravy, najmä anorexia, vzniká v súvislosti s ortorexiou,“ povedala Papežová. Viac vzdelávať v oblasti porúch príjmu potravy by sa podľa nej mali aj výživoví poradcovia.

„Celkom často nemajú dostatočné poňatie o poruchách príjmu potravy, chýba im klinická prax, akú majú v zahraničí. Často majú sami čiernobiele myslenie vo vzťahu k jedlu, neriešia ho nad rámec fyziologických funkcií,“ uviedla.

Dodala, že je potrebné rozlišovať výživových poradcov, ktorí majú len vzdelávacie kurzy, terapeutov s bakalárskym vysokoškolským titulom a špecialistov s magisterským. Podľa odbornej literatúry je medzi nimi vyšší podiel tých, ktorí sami poruchou príjmu potravy trpia.

Základom patologického správania môžu byť podľa odborníkov problematické ranné vzťahy s najbližšími osobami, predovšetkým s matkou. Pribúdajú ale podľa nich aj ďalšie spúšťače ako je negatívna inšpirácia sociálnymi sieťami, identifikácia s idolmi alebo neprimerané nároky na vlastnú osobu.

Fakty:

V roku 2017, z ktorého pochádzajú posledné dostupné údaje o liečbe, bolo v Česku hospitalizovaných 450 osôb, ďalších 3700 sa liečilo ambulantne. Väčšina chorých sú mladé ženy, rastie podiel najmladších pacientok vo vekovom rozmedzí 10 až 14 rokov. Každý desiaty pacient s poruchou príjmu potravy chorobe podľahne, umierajú v priemere v 25 rokoch.

Liečba je náročná a vyžaduje kombináciu lekárskej, psychologickej a sociálnej podpory okolia. „Stále viac zaraďujeme do liečby názory a postoje nielen samotných pacientov, ale aj rodinných príslušníkov. Blízki môžu lepšie pochopiť, prečo práve ich dieťa má problém s príjmom potravy,“ dodala Papežová.

Najdôležitejšie je podľa nej začať včas, ideálne identifikovať ohrozené osoby ešte než sa problém rozvinie. Takým potom stačí ambulantná liečba, nie je nutná hospitalizácia ako u chronických porúch príjmu potravy.

Medzi poruchy príjmu potravy patrí odmietanie jedla čiže mentálna anorexia, prejedanie čiže bulímia a ďalšie ochorenia. Mentálna anorexia sa vyskytuje asi u 1,5 percenta všetkých dievčat a mladých žien, častejšia je v stredných a vyšších sociálnych vrstvách. Bulímia je častejšia u študentiek stredných a vysokých škôl, ide o štyri až 15 percent dievčat.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #liečba #ambulancia #anorexia #ortorexia

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...